Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Zeid'in eserine 505 bin TL

Zeid'in eserine 505 bin TL

Zeid'in eserine 505 bin TL21 Kasım 2016 - 10:11 | Zeid'in tahminen 1946-49 yılları arasında yaptığı eseri müzayedenin en yüksek fiyata alıcı bulan parçası oldu.
Antik AŞ. Müzayede Evi dün Maçka'da bulunan Antik Palace adlı mekanda usta sanatçıların eserlerini satışa çıkardı. Müzayedede, Zeid'in "Mozaikler" eseri 505 bin TL'ye satıldı
FİSUN YALÇINKAYA
 
Antik A.Ş. Müzayede Evi, dün çağdaş sanat eserlerinin satışa çıktığı 293. müzayedesini düzenledi. Fahrelnissa Zeid'den Erol Akyavaş'a, Mehmet Güleryüz'den Canan Tolon'a pek çok değerli sanatçının eseri müzayede kapsamında satışa sunuldu. Koleksiyoncuların heyecanla beklediği 'Çağdaş Sanat Eserleri' müzayedesini Antik A.Ş. yönetim kurulu üyesi Olgaç Artam yönetti. Antik AŞ'ye ait Antik Palace'ın salonu sezona güzel bir başlangıç yapmak isteyen sanatseverler tarafından hınca hınç dolduruldu.
 
Zeid'in kızından not
 
Müzayede kapsamında Fahrelnissa Zeid’in 1940 dönemi mozaikler konulu tuval eseri 350 bin TL'ye satışa çıktı. Kıyasıya bir mücadelenin gerçekleştiği satışta koleksiyoncular eser için birbirleriyle yarıştılar. Eser hızla fiyatı yükselerek vergileriyle birlikte 505 bin TL'ye satıldı. Eser hakkında yazılmış bir not da müzayede kataloğunda paylaşıldı. 21 Mart 1991 tarihli notta sanatçının kızı Şirin Devrim "Bu tablo annem Fahrelnissa Zeid tarafından tahmini 1946- 1949 yılları arasında Londra'da yapılmış ve New York'ta 1950 yılında Hugo Gallery'sinde sergilenmiş. Prof. Kerk den Mark'a satılmıştır. Ben 1980 yılında koleksiyoncunun vefatında sonra varisinden satın aldım," diye belirtiyordu.
 
Komet'in 'Öğle Uykusundan Uyanırken' adlı eseri, sanatçının müzayede satış rekorunu kırdı.
 
Komet ve Eviner'e rekor fiyat
 
Sanatçı Komet’in 'Öğle Uykusundan Uyanırken' isimli çalışması ise 200 bin TL'den satışa sunuldu. Katalogda Sezer Tansuğ imzalı 'Komet'in Gizleri' başlıklı bir yazıyla sunulan eser için Tansuğ, "Komet'in seyirci muhayyelesini kışkırtan ve zihinsel etkinliği yorum girdaplarına sürükleyecek kadar şaşırtıcı düş imgeleriyle yüklü görünen resimleri kendi içlerinde de olağanüstü bir hayal atmosferinin tehlikeli sükunetini kuşanmışlardır," diye belirtiyordu. Eser müzayedeyi izlemeye gelenlerden büyük ilgi gördü. Ardından vergileriyle birlikte 366 bin TL fiyata alıcı buldu. Bu rakamla beraber eser, sanatçının müzayede rekorunu kırdı. Halen İstanbul Modern'de kapsamlı bir kişisel sergisi devam etmekte olan güncel sanatçı İnci Eviner'in 'Soyut Figüratif Kompozisyon' adlı eseri ise 65 bin TL'den satışa sunuldu ve 132 bin TL fiyata satıldı. Böylece bu eser, sanatçı müzayede rekorunu kıran bir diğer isim oldu.
 
 
"İlgi piyasa için olumlu"
 
Müzayedede ayrıca Mehmet Güleryüz'e ait eserler satışa çıktı. Bu eserler arasından 'Uzak Bir Yerde' 250 bin TL fiyata satıldı. Kemal Önsoy’un soyut çalışmaları 160 bin TL ve 150 bin  TL rakamlara ulaşırken, Ömer Uluç’un at konulu eseri 145.000 TL fiyata satıldı. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu ve Edip Hakkı Köseoğlu eserleri büyük ilgi gördü. Yaklaşık 350 kişilik bir katılımın olduğu müzayedeyi yöneten Olgaç Artam müzayedeye gösterilen yoğun ilginin sanat piyasası için çok olumlu olduğunu belirtti.