Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Yolu Sabancı’dan geçenlerin sergisi

Yolu Sabancı’dan geçenlerin sergisi

Yolu Sabancı’dan geçenlerin sergisi09 Nisan 2015 - 12:04 | Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı mezunlarının işlerinin sergilendiği 'Buluşma...Reunion'da Tan Mavitan'ın 'Tank' adlı çalışması yer alıyor.
Sabancı Üniversitesi mezunu sanatçıların eserleri Sabancı Müzesi’ndeki ‘Buluşma… Reunion’ sergisinde bugünden itibaren sergileniyor
Farklı kuşaklardan olsalar da yolu aynı üniversiteden, aynı fakülteden geçenlerin tıpkı hemşeriler gibi bir ortak noktaları her zaman olur. Ne kadar farklı yetişmiş olurlarsa olsunlar, dünyayı öğrenmeye aynı pencereden başlamışlardır. S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) de şimdi bu ortaklığa sahip 20 sanatçının eserini bir sergide buluşturuyor. 16 yıl önce kurulan Sabancı Üniversitesi'nin Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı’ndan yolu geçen sanatçıların farklı disiplinlere ait çalışmalarını bir araya getiren ‘Buluşma… Reunion’ sergisi, bugünden itibaren müzede sanatseverlerle buluşuyor. Sergide Royal Academy of Arts Sergiler Direktörü Sir Norman Rosenthal, Paris Güzel Sanatlar Akademisi Direktörü Henry-Claude Cousseau, sanat tarihçi, küratör ve eleştirmen Deepak Ananth, S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Erdağ Aksel ve Selim Birsel’den oluşan seçici kurul tarafından 110 sanatçı arasından seçilen 20 ismin eserleri bulunuyor.
 
Dün düzenlenen basın toplantısında tanıtılan sergi hakkında Nazan Ölçer, “İnsanın çocuğunun farkında olmadan kendi boyuna gelmesi ve kendi kanatlarıyla uçmasına benziyor bu sergi. Bu genç insanların günümüz Türkiyesi’ne son derece gerçekçi ve eleştirel bakışlarını görmekten mutluluk duyuyoruz,” dedi. Nazan Ölçer ayrıca sergi vesilesiyle Sabancı Üniversitesi Burs Fonu'na katkıda bulunan kurumlara teşekkürlerini sundu. Ölçer'in teşekkürlerini sunduğu kurumlar arasında Milliyet.com.tr'nin yanı sıra Enka Vakfı, Garanti Bankası, Kibar Holding, Mitsubishi, Polimeks Holding, Sabancı Holding, Samsung ve Umur Matbaası yer aldı.
 
Erdağ Aksel ise konuşmasına serginin bir öğrenci sergisi olmadığını belirterek başladı. Aksel, “Bu seçkide bir buluşma var. Bu sanatçıların yolları bir şekilde Sabancı Üniversitesi’nden geçmiş. Bu yüzden de gururlanıyoruz. Gururlanıyoruz ama başarılarının esas sebebinin de kendi kişisel çabaları olduğunun çok farkındayız. Onlardan meslektaşlarımız diye bahsetmeyi uygun görüyoruz,” diye belirtti. Aksel ayrıca seçilen sanatçıların eserlerinin birbirine benzemediğini ancak sanatçıların titizlik, süreklilik, kararlılık gibi özelliklerinin benzer olduğunu söyledi: “Bu insanlar bir gecede bir şaheser yapıp sanatçı olma peşinde değiller. Bir titizlik bulduk, ortak payda buydu”.
 
Deniz Gül'ün çalışması.
 
Müze müdürü Nazan Ölçer basın toplantısında ayrıca serginin tüm öğrenciler tarafından ücretsiz gezilebileceğini açıkladı. “Niyetimiz Türkiye’nin her yerinden mümkün olduğu kadar genç insanın sergiyi gezmesi,” dedi.
 
'Buluşma...Reunion' sergisi kapsamında, Aslı Narin, Baptiste Croze, Berke Soyuer, Beyza Boyacıoğlu, Burcu Yağcıoğlu, Cemre Yeşil, Deniz Gül, Deniz Üster, Ege Kanar, Egemen Demirci, Elif Süsler, Erdem Taşdelen, Hasan Salih Ay, Hayal Pozantı, İz Öztat, Julia Kul, Onur Ceritoğlu, Tan Mavitan ve bu sene 56. Venedik Bienali’ne davet edilen Meriç Algün Ringborg’un eserleri sanatseverlerle buluşacak. Bu isimlerin yanı sıra, 2003’den vefat ettiği 2013 yılına kadar Sabancı Üniversitesi çatısı altındaki metal atölyesinde çalışmalarını sürdüren ve Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Programı öğrencilerine destek veren heykeltıraş Bayram Candan da iki eseriyle sergide yer alacak. 26 Temmuz'a dek sürecek 'Buluşma… Reunion' sergisi paralelinde sanatçıların da katılımıyla paneller düzenlenecek. Panel dizisinde ilk konuşma, 11 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilecek.