Yeşillenen fuar kapılarını açtı
14 Eylül 2017 - 07:09İstanbul’un en heyecan verici sanat etkinliklerinden biri olan Contemporary Istanbul önceki gün düzenlenen bir ön gösterim ve açılışla kapılarını izleyicilere açtı
FİSUN YALÇINKAYA
Önceki akşam İstanbul’da sanatla ilgili hemen herkesin merak ettiği fuar Contemporary Istanbul 12. kez açıldı. Fuar bu yıl ilk kez Kasım ayı yerine Eylül’de düzenlenmesi ve 15. İstanbul Bienali’nin ön gösterim haftasına denk gelmesi vesilesiyle de büyük ilgi gördü. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen, 42’si yabancı toplam 73 galeride 1500 sanat eserini ağırlayan fuar, belki de en kalabalık açılış gecesine ev sahipliği etti. Ana sponsorluğunu 2007’den beri Akbank’ın üstlendiği fuar, bu yıl Tabanlıoğlu Mimarlık’ı da işbirliğine katarak farklı bir konseptte sanatseverlerle buluştu. Fuar alanının çimlerle kaplanması sanatseverlerin beğenisiyle karşılandı. Yeni eklenen yeme içme alanları da tıklım tıklımdı.
Lucien Freud'dan Dali'ye
Gelelim fuardan dikkat çeken eserlere… Londra’dan fuara ilk kez katılan Archeus / Post-modern'in standında Berlin’deki ‘Closer’ sergisi devam eden ressam Lucien Freud’un ‘Pluto Aged Twelve’ adlı çizimi görülmeye değer. Barcelona’dan katılan Galeria Joan Gaspar ise Picasso’dan Dali’ye uzanan klasik isimlerin seçkisiyle fuarda dikkat çekiyor. Zilberman Gallery'nin standındaki Azade Köker’in ‘Mavi Orman 2’ ve 'Sonbahar' adlı eserleri ve Dirimart standındaki Fahrelnissa Zeid eserleri de görmeden geçilmeyecekler arasında. Yine Dirimart standında yer alan Sarkis’in eseri de görenleri büyüleyecek güzellikte. Fuar bu yıl keşiflere de açık. Ressam Alp İşmen’in ilk kez fuarda sergilenen Galerist standındaki serisi oldukça etkileyici ve tanıştığınıza memnun olacağınız eserler. Bunlar bir ressamın dünyasına kapı aralıyor ve arkasında daha keşfe açık çok eser olduğunun müjdecisi oluyor. Aynı stantta Elif Uras’ın eserleri de dikkat çekiyor. Uras, sergide İznik Çinileri'ne getirdiği yoruma yer veren 'Lady Taurus' heykeliyle yer alıyor.
Hareketli bir heykel
Fuarın katılımcıları arasında elbette sadece galeriler yok. Baksı Müzesi de Hüsamettin Koçan’ın ‘Ayağımdaki Diken’ sergisinden üç eserle izleyicileri bu büyüleyici müzeye davet ediyor. Piramid Sanat’ın standında da fotoğraf sanatçısı Koray Erkaya’nın yeni bir eseri olan ‘3D-4420’ dikkat çekiyor. Eser aynı karenin tekrarlarıyla yarattığı kontrastla yaklaştıkça ve uzaklaştıkça farklı anlamlar barındırıyor. Fuarın en çok ilgi gören eserlerinden biri ise kuşkusuz Bozlu Art Project’in standındaki Server Demirtaş’ın iki yıldır üzerinde çalıştığı ‘At’ isimli hiperrealist heykeli. İzleyicilerin dakikalarca önünden ayrılmadığı bu eser estetik yönüyle kendine hayran bırakıyor.
Hemen yanında ise atlanmaması gereken bir eser, Öktem&Aykut Galeri’nin standındaki fotoğraf sanatçısı Hasan Deniz’in Haliç Tersanesi’nden bir fotoğraf karesi yer alıyor. Bu, şehrin değişmekte olan dokusu hakkında belki son dönemdeki en güzel karelerden biri…
Fuar bu yıl da Maçka Parkı’nda süren heykel sergisi, çocuk atölyeleri, Collector’s Stories kitabı ve konferans dizileriyle sadece eserlerle değil etkinliklerle de izleyicileri sanatı keşfetmeye davet ediyor.
Ai Weiwei’nin eseri kırıldı
Açılış her yıl olduğu gibi kalabalığa yol açıyor. Hınca hınç dolu fuarda kazalar da olmuyor değil. Biz bunlardan birine şahit olduk. Fuarda Ai Weiwei’nin de aralarında bulunduğu sanatçıların eserlerinin sergilendiği Galleria Continua’nın standına geldiğimizde bir izleyici yerde duran Ai Weiwei’nin ‘Tomurcuklar’ serisinden bir eserine ayağıyla çarptı. İzleyicilerin şaşkın bakışları arasında eserin porselen parçaları dağılarak etrafa yayıldı. Ziyaretçi ve galeri sahibi eğilerek parçaları toplarken bir yandan da standın etrafına ip çektiler. Herkesin nefesini tuttuğu bu anla ilgili olarak galeri bir açıklama yapmadı. İnsanın aklı ister istemez Sabancı Müzesi’nde Ai Weiwei’nin devam etmekte olan sergisine gidiyor. Bu vesileyle müzedeki eserlerinin güvenlik sebebiyle ancak küçük gruplarla gezilebildiğini, SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer’in biz basın mensuplarına ne kadar hassas gezilmesi gereken bir sergi olduğunu ve ekip olarak çok dikkatli olduklarını özellikle söylediğini de belirtelim.
Milliyet Sanat 45. yılında fuarda
Fuarda bu yıl 45. yaşını kutlayan Türkiye’nin en köklü sanat dergilerinden Milliyet Sanat’ın da standı yer alıyor. Standda son sayılarıyla dergiler ve derginin üyelik bilgileri edinilebiliyor. Fuarı gezerken yapılacak bir okuma için biçilmiş kaftan.
Etiketler: Fisun Yalçınkaya Contemporary İstanbul tabanlıoğlu mimarlık Closer lucien freud pluto aged twelve Elif uras Dali Azade Köker Fahrelnissa Zeid Sarkis Ai Weiwei