Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Yaz sezonunda sanat rotası

Yaz sezonunda sanat rotası

Yaz sezonunda sanat rotası22 Temmuz 2016 - 05:07 | Olafur Eliasson'un işi Versailles Sarayı'nda görülebilir.
Milliyet Sanat dergisi temmuz sayısında yurt dışında yeni açılan müze binalarından Türkiye’den tanınmış sanatçıların yurtdışı sergilerine, sanat dünyasının ilgisini çeken sanat rotalarını bir araya getirdi
SELEN SARIOĞLU 
 
Yaz sezonu sanat dünyasında işlerin yavaşladığı, sanat takvimlerinin hafiflediği, bazı galerilerin tatile girdiği zaman olarak bilinir. Buna rağmen belli başlı müzelerin programları hiç ara vermeden son sürat devam eder. Milliyet Sanat dergisinin bu ayki sayısında, çeşitli Avrupa kentlerinde 2016 yazının en dikkat çekici sanat olayları yer alıyor
 
Gülsün Karamustafa Berlin’de
 
Uluslararası pek çok sergide yer almış olan Gülsün Karamustafa’nın, Türkiye dışında en büyük ölçekte gerçekleştirilen ilk kişisel sergisi bu yaz Berlin’deki Hamburger Bahnhof’ta, Melanie Roumiguière küratörlüğünde düzenleniyor. Sanatçının sergisinin, göçmenlik konusunun Avrupa parlamentosunu bu kadar işgal ettiği bir dönemde Almanya’nın başkentinde yer alması çok da tesadüfi olmasa gerek. 9. Berlin Bienali ise 4 Haziran 2016 tarihinde açıldı. New York’lu kolektif DIS’in kürasyonunu üstlendiği Bienal’de Türk sanatçı Halil Altındere’nin işleri de yer alıyor. Bienal 18 Eylül tarihine kadar Berlin Akademie Der Künste’de görülebilir.
 
Gülsün Karamustafa'nın Türkiye dışındaki en büyük ölçekli sergisi Berlin'deki Hamburger Bahnhof'ta açılacak.
 
Zürih’te Manifesta
 
Avrupa Çağdaş Sanat Bienali olarak bilinen Manifesta, 2016 senesinde İsviçre’nin Zürih şehrinde yer alıyor. Bu sene 11.’si düzenlenen Manifesta’nın konusu ‘İnsanlar Para İçin Neler Yaparlar’. Kapılarını 11 Haziran’da açan Manifesta, Christian Jankowski tarafından kürate ediliyor. 18 Eylül’e dek sürecek etkinlikte, Türkiye’den de sanatçı Aslı Çavuşoğlu’nun bir çalışması yer alıyor. Zürih’e kadar gitmişken bir saat uzaklıktaki Basel’e uğramadan olmaz. Her sene fuar ziyaretçilerini ağırlamak için Basel’in müzeleri olağanüstü sergiler hazırlıyor. Beyeler Müzesi’nde bu sene Alexander Calder & Fischli/Weiss sergisi var.
 
Tate Modern’in yeni binası Londra’da açılıyor
 
Tate Modern'in yeni binası 17 Haziran'da kapılarını ziyaretçilerine açtı. Tate Müzesi’nin 10 katlık ek bölümü, 260 milyon sterlin'e mal olduğu ve ünlü mimarlık firması Herzog & de Meuron tarafından tasarlandığı için de oldukça ses getirdi. Müzenin ilk sergisi, İstanbullu sanatseverlerin yakın zamanda AkSanat’taki ufak çaplı sergisi  ile tanımış olduğu Louise Bourgeois’in kâğıt işlerinden oluşuyor.
 
Paris’te görsel şölen
 
Paris’in iki saat dışındaki Versailles Sarayı, 17. yüzyılda inşa edildi. Önceki senelerde Lee Ufan, Anish Kapoor ve Jeff Koons gibi sanatçıların sergilediği mekân, 7 Haziran'dan bu yana Olafur Eliasson’u konuk ediyor. 17. YY.’dan kalma sarayın dev çağdaş sanat eserleri ile birlikteliği ziyaretçilere, hiç bir müze veya galeride bulunmayacak eşsiz bir ‘ışık’ deneyimi sunuyor. Sergi 30 Ekim’e kadar görülebilecek.