Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Yaz mevsimine merhaba diyen müzayede

Yaz mevsimine merhaba diyen müzayede

Yaz mevsimine merhaba diyen müzayede30 Mayıs 2016 - 01:05 | Tony Cragg'in 'Over the Earth'ü, müzayedede yer alacak eserler arasında.
Beyaz Müzayede koleksiyonculara yaz başında Erol Akyavaş’tan Tony Cragg’e 164 sanatçının 339 eserinin yer alacağı bir müzayede sunuyor
Yaz başlarken müzayede sezonu da yavaş yavaş sonlanıyor. Ancak müzayede evleri koleksiyoncuları yaza görkemli müzayedelerle uğurlamayı da ihmal etmiyor. Bunlardan biri de 5 Haziran’da saat 12.00 ve 14.00’te iki bölüm halinde, Maslak’ta Orjin Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek olan 36. Beyaz Müzayede.
 
Müzayede kapsamında Tony Cragg’den Nejad Melih Devrim’e, Erol Akyavaş’tan Burhan Doğançay’a, Ömer Uluç’tan Mehmet Güleryüz’e ve Neş'e Erdok’a uzanan 164 sanatçıya ait güncel sanat eserleri sanatseverlere sunulacak. Müzayedede satışa çıkacak önemli koleksiyonlardan derlenmiş 339 adet eserle Beyaz Müzayede dünya çapındaki isimlerle Türkiye’den sanatçıların eserlerini bir arada sunmayı hedefliyor.
 
“Satışa kolay çıkmazlar”
 
Müzayede hakkında bilgi aldığımız Beyaz Müzayede’nin kurucusu Aziz Karadeniz, geçtiğimiz sezonu değerlendirirken, “2015-2016 sezonu hem alıcı hem de satıcılar için çok yoğun bir sene oldu. Önemli eserler satışa sunuldu ve bu eserler yine önemli koleksiyonlara dahil oldu. 36. Beyaz Müzayede de bu dönemin en ilgi çeken etkinliklerinden biri olacak” diyor.
 
Karadeniz müzayedenin nadir eserlerden oluştuğunu da vurguluyor: “Kolay kolay satışa sunulmayacak eserler 36. Beyaz Müzayede’de bir araya geldi. Çok önemli koleksiyonlardan derlediğimiz eserler arasında, dünya çağdaş ustalarından Türkiye’den genç isimlere kadar çok sayıda değerli sanatçının başyapıtları yer alıyor. Heykel sanatının yaşayan efsanesi Tony Cragg, ilk Türk çağdaşlarımızdan Nejad Melih Devrim, çağdaş soyut ustalarımızdan Erol Akyavaş, Burhan Doğançay, Ömer Uluç, Mehmet Güleryüz, Neş’e Erdok gibi sanatçıların çok önemli eserleri; koleksiyoncu ve sanatseverleri çok heyecanlandıracak.”
 
Tony Cragg’den Nejad Devrim’e geniş yelpaze
 
Müzayedede bu kapsamda heykel sanatının önde gelen isimlerinden Tony Cragg’in Türkiye’ye gelmeden önce çeşitli müzelerde sergilenmiş olan “Over The Earth” isimli heykeli 700 bin ile 1 milyon 100 bin lira tahmini fiyat aralığıyla satışa sunuluyor. 285 cm uzunluğunda, 176 cm yüksekliğinde olan ahşap eser hakkında sanatçının 2015 yılında yayımlanan kitabında iki sayfalık bir yazı yer alıyor. Türkiye’de soyut sanatın özgün temsilcilerinden Nejad Melih Devrim’in 1950’li yıllarda yaptığı 160 cm’e 130 cm ebadında “Abstrait Noir” isimli eseri de 500 bin ile 750 bin lira tahmini fiyat aralığıyla satışa çıkıyor. “Abstrait Noir” Nejad Melih Devrim’in 1953 yılından itibaren gerçekleştirdiği siyah ve beyaz fonlu birkaç büyük resimden biri. Fransız yazar Lydia Harambourg “Çok iyi bir renk uzmanı olan Nejad, onlarla bir müzisyenin notalarıyla oynadığı gibi oynar” diyor.
 
Burhan Doğançay’ın iki tuval ve dokuz kağıt üzeri guaş ve karışık teknik eseri de müzayedede yer alıyor. Sanatçının 1970-74 yılları arasında yaptığı “Değişken Biçimler” serisinden
1974 tarihli “Big Elephant” isimli tuval yapıt 200 bin ile 300 bin lira tahmini fiyat aralığıyla satışa çıkıyor. Sanatçının “Alexander’s” serisinden “Champion” isimli yapıtı ise 80 bin ile 120 bin lira tahmini fiyat aralığıyla sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Ayrıca Doğançay’ın“Kurdela”, “Değişken Biçimler”, “Kalpler” Serileri’nden guaş eserlerle “Mavi Duvarlar” ve “Detour” serilerinden karışık teknik eserler müzayedede satışa sunulan yapıtlar arasında.
 
En büyük “ferman”lardan 
 
1986 tarihli, Erol Akyavaş’ın “Ferman” isimli yapıtı da müzayedede. Eser, 1980’lerde sanatçının yaptığı ferman konulu diziden. 450 bin ile 650 bin lira fiyat aralığıyla satışa sunulacak.