Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Vermeer'in gençlik eseri satılıyor

Vermeer'in gençlik eseri satılıyor

Vermeer'in gençlik eseri satılıyor10 Haziran 2014 - 02:06
Hollandalı ressam Vermeer'e ait olduğu kesinleşen "Saint Praxedis" tablosu Londra'da satılıyor.

Penceresiz, mektupsuz, enstrümansız ve inci küpesiz, yalnızca pembe elbiseli genç bir azizenin resmedildiği tablonun 17. yüzyıl Hollandalı sanatçı Johannes Vermeer’in elinden çıktığına inanmak kolay olmayabilir. Fakat sanatçının ilk çalışması olduğu yakın zamanda doğrulanan eser, gelecek ay Londra’daki müzayedede satılacak.

 

Tarihli ve imzalı olmasına rağmen uzmanlar “Saint Praxedis” tablosunu yıllardır tartışıyordu. Vermeer'in 23 yaşında, Katolikliğe geçtiği ve İtalyan sanatından etkilendiği erken döneminden bir eser olduğu düşünülüyordu.

 

 

Amsterdam’daki Rijksmuseum’ın yaptığı bilimsel analizin sonuçları, tabloda yoğun bir şekilde kullanılan beyaz boyanın kuzey Avrupa’da yapıldığını ve Vermeer’in bir başka erken dönem eseri “Diana and Her Companions”da kullanılan boyayla  kesin olarak eşleştiğini gösteriyor. Tabloda kullanılan parlak, deniz mavisi rengin de bir Vermeer klasiği olduğu söyleniyor.

                               Diana and Her Companions

Eser, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Amerikan Barbara Piasecka’nın koleksiyonundan satılacak ve kazanılan para kendi kurmuş olduğu hayır kurumuna verilecek. Piasecka, daha önce de koleksiyonundaki Rembrandt portresini 20 milyon sterline satmıştı. 

 

“Saint Praxedis” önümüzdeki ay Londra’da Christie’s tarafından satışa sunulacak.