Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Venedik'in ''Kurbağalı Çocuk''u kaldırıldı

Venedik'in ''Kurbağalı Çocuk''u kaldırıldı

Venedik'in ''Kurbağalı Çocuk''u kaldırıldı09 Mayıs 2013 - 11:05
Dört senede Venedik'in sembollerinden biri haline gelen "Kurbağalı Çocuk" heykelinin yerine 19. yüzyıl sokak lambası gelecekÜnlü işadamı François Pinault'nun Kaliforniyalı heykeltraş Charles Ray'e sipariş ettiği ve 2009'dan beri Venedik'in simgelerinden biri haline gelen 2.4 metrelik "Kurbağalı Çocuk" heykeli dün öğle saatlerinde kaldırıldı.

Venedik'teki Büyük Kanal ile Giudecca Kanalı'nın kesişim noktası olan Punta della Dogana'da bulunan heykel, yerini kendisinden önce orada bulunan nostaljik 19. yüzyıl sokak lambasının bir kopyasına bırakacak. Elinde ters tuttuğu kurbayı inceleyen çıplak bir çocuğu betimleyen beyaz heykel, kimi Venedikliler tarafından modern sanatın devrimsel bir adımı olarak görülürken kimileri için ise kurbağanın betimlenişi sebebiyle 'hayvan tacizi' olarak nitelenmişti. Yetkililer heykelin her zaman süreli bir sergileme olarak düşünüldüğünü belirtse de, haykelin yaratıcısı Charles Ray "Kurbağalı Çocuk"un Venedik'in bir vatandaşı olmasını istediğini, asla süreli bir sergileme olarak görmediğini söyledi. Heykelin kaldırılıp yerine sokak lambası konmasını 'risksiz bir davranış' olarak nitelendiren sanat eleştirmeni Francesco Bonami "Zavallı heykel çocuğun tek suçu geçici olmasıydı" dedi.

Venedik ruhunu yansıtıyor

Charles Ray "Onun kesinlikle topluma sergilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama bu doğru yerde olmalı. O heykelin Venedik ruhunu yansıtabilmesi için çok çalıştım" diyerek heykele yeterli değerin verilmediğini düşündüğünü belirtti. Heykelin tahrip edilme riskine karşı korunduğunu ve turistlerin ilgi odağı olduğunu belirten heykeltraş heykelin kaldırılmasının 'hayal kırıklığı' olduğunu söyledi. Heykelin kaldırılmasına tepki gösterenler kadar memnun olanlar da mevcut. Yerel halktan yetkili kurumlara yapılan kimi şikayetlerde "genç aşıkların buluşma noktası" olarak görülen eski sokak lambasının geri getirilmesi isteniyordu.