Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Vardiya başladı

Vardiya başladı

Vardiya başladı25 Mayıs 2018 - 10:05
İKSV’nin küratörlüğünü yürüttüğü Türkiye Pavyonu’nun ön gösterimi dün gerçekleşti. ‘Vardiya’ projesi kapsamında Türkiye Pavyonu’nda çok sayıda mimarlık öğrencisi atölyelere katılacak.
FİSUN YALÇINKAYA - Venedik
 
Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi yarın kapılarını izleyicilere açmaya hazırlanıyor. Dünkü basın ön gösterimiyle tanıtılan bienalde İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu’nun açılışı da dün gerçekleşti. Schüco Türkiye ve VitrA’nın eş sponsorluğunda, bienali bir öğrenme ve birlikte üretme platformuna dönüştürecek ‘Vardiya’ projesi yer alıyor.
Proje tüm dünyadan ve Türkiye’den mimarlık öğrencilerini atölyelere davet etmek üzerine kurulu. Bienal süresince, 16 ülkeden 122 mimarlık öğrencisi, haftalık 10’ar kişilik vardiyalarla Venedik’e gelerek, farklı temalar etrafında atölye çalışmaları geliştirecek. Böylece pavyonda tek bir eser ya da proje sergilenmeyecek onun yerine atölyelerde fikirler paylaşılacak, eleştiriler, filmler, yazılar, projeler üretilecek. Çin’den, Venezuela’dan, ABD’den ve Türkiye’den öğrenciler bir araya gelecek.
 
 
Türkiye Pavyonu bu kez sonuca değil sürece odaklanan bir deneyim olarak bienal tarihindeki yerini alacak. Dün gerçekleşen ön gösterim kapsamında ise bu sürecin hazırlık kısmı gösterildi. Öğrencilerin başvuru sırasında gönderdikleri ve ‘Bienal ne işe yarar?’ sorusunu yanıtladıkları videolar sergilendi. Yanı sıra atölyelerde neler yapılacağına dair, ipuçları veren Can Tanyeli tarafından hazırlanan kısa filmler gösterildi.
 
Küratörlüğünü mimar Kerem Piker’in, yardımcı küratörlüğünü Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Erdem Tüzün’ün üstlendiği ‘Vardiya’ projesi kapsamında mimarlık öğrencileri bu yılki teması ‘Freespace/Serbestmekân’ kavramı çerçevesinde geniş katılımlı bir projeye dahil olacak.
 
 
Konuşmacılar yer alacak
 
Türkiye Pavyonu, ‘Vardiya’ projesi kapsamında bienal süresince Emre Arolat, Eva Franch Gilabert, Juhani Pallasmaa, Jan Boelen ve Refik Anadol’un aralarında olduğu mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimlerini konuk konuşmacı olarak ağırlayacak.
 
Etiketler: İKSV  Vardiya