Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Van Gogh'un kulağını kesme sebebi

Van Gogh'un kulağını kesme sebebi

Van Gogh'un kulağını kesme sebebi01 Kasım 2016 - 12:11
Hollandalı ressam Vincent Van Gogh'un son günlerinde kulağını kesmesiyle ilgili teorilere bir yenisi eklendi. Martin Bailey'nin araştırmasına göre Van Gogh, kardeşi Theo'nun evlilik haberi üzerine kulağını kesmiş
Van Gogh’un kulağını kesmesiyle ilgili senelerdir süren teoriler, sanatçının ölümünden bu yana bir türlü dinmek bilmiyor. Geçen temmuz ayında tarihçi ve yazar Bernadette Murphy, çıkardığı kitabında Van Gogh'un hayatının son dönemini incelerken sanatçının kulağının bir kısmını değil, tamamını kestiğini ortaya çıkarmıştı.
 
Yazar Martin Bailey'nin Van Gogh’un Provence’ta geçirdiği döneme dair yaptığı yeni bir araştırma kitabı 'Studio of the South'ta ise sanatçının kulağını erkek kardeşi, sadık sırdaşı ve finansal destekçisi Theo’nun tutkulu bir aşk yaşadığını ve evlenmeye karar verdiğini öğrenmesi üzerine kestiğini iddia etti. Bailey'nin araştırması Van Gogh’un, Paul Gauguin ile ettiği bir kavga sonrasında bir jiletle kendi kulağını kestiğine yönelik popüler teori ile ilgili de şüphe doğurmuş oldu.
 
Theo'dan gelen mektup
 
Bailey kitabı 'Studio of the South'ta daha önce ortaya atılmamış bir iddia sundu: Van Gogh evliliği, 23 Aralık 1888 Pazar günü Theo’dan gelen bir mektuptan öğrendi.  Aynı günün gecesinde Van Gogh ve Gauguin arasında bir çekişme yaşandı. İki ressam tüm günü çalışarak geçirdi ve Gauguin günün sonunda evden ayrılırken, Van Gogh’u Paris’e dönmekle tehdit etti. Ancak Bailey’ye göre Van Gogh’u umutsuzluğa sürükleyen, Theo’dan aldığı mektuptu. Kardeşi Theo mektubunda daha önce evlenme teklifi edip reddedildiği Jo Bonger'den söz ediyordu. Bonger bu kez Theo'nun teklifini kabul etmişti. Van Gogh'un kardeşi Theo'nun evliliğini istemediği biliniyordu ve Bailey'ye göre, kardeşi evlendiğinde kendisine maddi yardımda bulunamayacağı için Van Gogh krize girip kulağını kesti.