Van Gogh bunu tahmin edemezdi
14 Ağustos 2017 - 04:081888-89 yıllarında Fransa'nın güneyindeki Arles şehrinde Vincent van Gogh bir seri ayçiçekleri tablosu yapmıştı. Sanat tarihini değiştirecek bu tablolar, sanatçının ölümü üstünden 127 yıl geçtikten sonra hala sanat dünyasını derinden etkiliyor. Ayçiçeklerinin sapsarı canlılıklarıyla resmedildiği bu eserler günümüzde tüm dünyada farklı müzelerde sergileniyor ancak bugüne dek hiç yan yana gelmediler. Ressamın hayranları onları bir arada görme şansını hiç bulamadı. Ancak bu pazartesi tarihte bir ilk olacak ve Van Gogh'un eserleri Facebook'ta canlı yayında bir arada gösterilecekler. Böylece günümüz teknolojisiyle sanat eseri sergilenme biçimleri arasında yeni sorular doğuracak bir ilk gerçekleşecek. Ayçiçeklerinin öncülük edeceği bu sergileniş biçimi beraberinde sanat eserleri ve izleyici arasındaki bağ hakkında yeni soruları da gündeme taşıyacak gibi duruyor.
Gösterime Tokyo, Amsterdam, Münih, Londra ve Philedelphia müzelerindeki küratörlerin eserlerle ilgili konuşmaları eşlik edecek. 'Sunflowers 360' projesi için, Londra'daki Ulusal Sanat Galerisi, Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi, Philadelphia Sanat Müzesi, Münih'teki Neue Pinakothek ve Tokyo'daki Seiji Togo Anıtı Sompo Japonya Nipponkoa Sanat Müzesi, Facebook ile birlikte çalışarak bu eşsiz dijital sergiyi oluşturdu.
Sergi, VR teknolojisi ve CGI kullanılarak 5 tablo da gerçekten aynı odadaymış hissi verecek şekilde tasarlandı. Ziyaretçiler, Gear VR kullanarak Sunflowers 360 ile etkileşime geçebilecek veya sergiyi Facebook üzerinden 360 video olarak gezebilecek. Sergiyi VR teknolojisiyle gezenler 360 derecelik ortamda her bir tabloyu görmek için etraflarında dönebilecek ve tabloları rehber eşliğinde inceleyebilecek. Sunflowers 360, 14 Ağustos'ta her müzenin kendi Facebook sayfasında ve Gear VR'da yer alacak. Facebook Live yayınları, Türkiye saati ile 19.50'de Londra'daki Ulusal Sanat Galerisi ile başlayacak.