Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Uzaklardaki dünya neler yiyor?

Uzaklardaki dünya neler yiyor?

Uzaklardaki dünya neler yiyor?13 Mayıs 2013 - 09:05 | Meksika, Cuernavaca'daki 5 kişilik Casales ailesi mutfak masraflarına haftada 189 dolar (339 buçuk TL) ödüyor. Genellikle evlerinde makarna, tavuk ve meyve eksik etmiyorlar.
24 ülke dolaşıp 30 ailenin mutfak tercihlerini fotoğraflayan çift, ülkelerin sosyo-ekonomik durumları hakkında da ipuçları ortaya koyduİhsan Oktay Anar "Efrasiyab'ın Hikayeleri"nde "Ne yiyorsan sen osun" der. Gerçekten de yemek seçimleri insanlar hakkında oldukça tanıtıcı ipuçları verir. Sağlığına dikkat edip etmemesinin yanı sıra, sosyal statüsü, ekonomik durumu, yaşam kalitesi hakkında da oldukça önemli bir göstergedir. İşte evli bir çift olan Peter Menzel ve Faith D’Aluision da bu önermeden yola çıkarak yarattıkları "Hungry Planet: What the World Eats" (Aç Gezegen: Dünya Ne Yiyor) sergisiyle insanların "dolaplarına" girmiş, onları haftalık alışveriş listelerinin çevresine dizmiş. Çift, 24 farklı ülkeyi dolaşarak 30 ailenin yemek alışkanlıklarını gösteren bir sergiyle, çekirdek aileden çıkarak bulundukları ülkelerin durumunu da ortaya koymuşlar. Her ailenin haftalık yiyecek alışverişlerine ne kadar bir miktar harcadıklarına da dikkat çeken fotoğrafçılar yiyecek alışkanlıkları hakkında ilginç gerçekleri de gün yüzüne çıkartmış.

Ecuador, Tingo'da bulunan 9 kişilik Ayme ailesi yiyecek masrafları için haftalık 32 dolar (57 buçuk TL) harcayabiliyor ve taze sebzelere ağırlık veriyor. En lüks tercihleri ise kabaklı patates çorbası.


Bosna Hersek, Kanada, Mısır, Japonya, Amerika, Fransa, Meksika, Moğolistan, Mali gibi farklı ekonomik ve kültürel düzeylere sahip ülkelerde fotoğrafladıkları aileler kendi evlerinin mutfaklarında, kendi ailelerinin en temel değerlerini gerçek anlamda "masaya yatırıyor". 24 ülkeden topladıkları bu aile profillerini bir kitapta birleştiren çift, toplumsal ayrımların belki de en vurucu olanına dikkat çekiyor. Ayrıca serginin ortaya çıkarttığı bir başka ilginç nokta var ki, o da ekonomik durumu daha iyi olan ailelerin, imkanları kısıtlı olan ailelere oranla daha az taze besin, daha çok konserve ve hazır yiyecek tüketiyor olması. Düşünülenin tam aksine, ekonomik anlamda durumu çok da iyi olmayan aileler taze besinleri daha fazla tüketiyor ve daha sağlıklı besleniyor.

Japonya, Kodaira City'de yaşayan 4 kişilik Ukita ailesi yiyecek masrafların haftada 361 dolar (650 TL) harcıyor ve tercihlerinin en başında hazır sushi, dondurulmuş parmak patates, hazır kek ve meyve bulunuyor.


Ülkelere ait geleneklerin de işin içine girdiği "mutfak" kısmı, her ülkede kendine has zorunluluklar da doğuruyor. Asya ülkelerinde tercih edilen yiyecek cinsiyle, Güney Amerika'da tercih edilen yiyecekler haliyle birbirini pek de tutmuyor. Ama bu çalışmanın ortaya çıkarttığı bir diğer gerçek de tarım ve hayvancılığın gelişimiyle birlikte mutfaklarda yaşayan devrim hakkında.

Aslen Darfur, Sudan'lı olan fakat Breidjing, Çad'daki bir sığınma kampında 6 kişi geçinmeye çalışan Aboubakar ailesinin haftalık yiyecek masrafı yalnızca 1 dolar 23 cent (2 lira 20 kuruş).En lüks tercihleri taze kuzu etli çorba.


Gelişmiş ülkelerin sağlıksız fakat yeni tür yiyeceklerle dolup taştığını gösteren sergi, gelişmemiş ülkelerdeki ailelerin besinleri konusunda farklı olmasındansa sağlıklı olmasına daha çok önem verdiğini ortaya çıkarıyor.

Amerika, Kuzey Carolina'da yaşayan 4 kişilik Revis ailesinin haftalık yiyecek masrafı 342 dolar (614 buçuk lira). Mutfaktan eksik etmedikleri besinler ise spagetti, susamlı tavuk ve dondurulmuş patates.


Bosna Hersek'te yaşayan 5 kişilik Dudo ailesinin haftalık mutfak masrafı 167 dolar (300 TL). Dudo ailesi söz konusu mutfak olunca her şeyin en tazesini almaya çalıştıklarını ve konserve ile hazır yiyeceklerden uzak durduklarını söylüyor.