Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Usta yönetmenler mimar olsaydı

Usta yönetmenler mimar olsaydı

Usta yönetmenler mimar olsaydı04 Aralık 2015 - 03:12
Ünlü yönetmenler ve filmlerini konu alan "Archidirector" projesi sosyal medyada büyük ilgi görüyor

İtalyan mimar ve çizer Federico Babina, alışılagelmişin dışında bir çalışmaya imza attı. “Yönetmenler sinemanın mimarlarıdır” diyen Babina, ünlü yönetmenlerin filmlerini 27 farklı ev çizimi olarak hayal etti.

 

 

İçlerinde George Lucas, Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Lars von Trier, Andrei Tarkovsky gibi dünyaca ünlü yönetmenlerin filmlerinden esinlenen çizimlerin olduğu “Archidirector” adlı çalışma büyük ilgi topladı. “Mimari, senaryosu binaların kullanılışı, aktörleri bina sakinleri, öyküsü ise hayat olan bir film sahnesi gibi. Bütün karakterlerin, izleyicilerin ve yönetmenin kendini duygularının yoğunluklarında buldukları bir labirent,” diyen sanatçı, sinema ve mimarinin ortak detaylarda buluşarak yaratıcının mührünü oluşturduğuna inanıyor.

 

 

Çalışmalarında da bunu yansıtan sanatçı, altlarına ilgili yönetmenin ismini koyduğu illüstrasyonlarında o yönetmenle özdeşleşen film ve tarzları kullanmış. Chaplin çalışmasında ‘Modern Times / Modern Zamanlar’ı, Hitchcock’ta ‘Rear Window / Arka Pencere’ ve ‘Vertigo / Yükseklik Korkusu’nu, Lucas’ta ‘Star Wars / Yıldız Savaşları’nı, Fellini’de ‘8,5’ ve ‘Dolce Vita’yı, Lars Von Trier’da ise ‘Dogville’in tebeşirle çizilmiş ev ve mekânlarını görmek mümkün.