Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ünlülerin imzaları bu müzayedede

Ünlülerin imzaları bu müzayedede

Ünlülerin imzaları bu müzayedede13 Ocak 2017 - 11:01
Pera Mezat tarafından internet üzerinden satışa sunulan ve yarın sona erecek 'İmzalı Efemera ve Para Müzayedesi'nde Cem Karaca, Cüneyt Arkın, Nuri Alço, Ajda Pekkan, Münir Özkul, Barış Manço, Sakıp Sabancı ve Süleyman Seba'nın da aralarında olduğu pek çok isme ait objeler meraklılarını bekliyor
ANTALYA (AA) / HÜSEYİN KANBER 
 
Pera Mezat tarafından internet üzerinden satışa sunulan ve yarın sona erecek 'İmzalı Efemera ve Para Müzayedesi'nde Cem Karaca, Seda Sayan, Cüneyt Arkın, Nuri Alço, Ajda Pekkan, Münir Özkul, Barış Manço, Hulusi Kentmen başta olmak üzere pek çok sanatçının yanı sıra Sakıp Sabancı, Süleyman Seba ve Mesut Yılmaz'ın aralarında olduğu tanınmış isimlerin imzaladığı 50, 100 lira ile 500 bin, 5 bin, 10 bin liralık banknotlar yer alıyor.
 
Açılış fiyatı 25 ile 250 lira arasında değişen objelerle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Pera Mezat Genel Koordinatörü Mehmet Gacıroğlu, 80'li 90'lı yıllarda kullanılan kağıt paralara o dönemlerde ünlü simaların imzalarını attıklarını, bugün 5 ile 25 TL değerinde olan bu paraların çok daha yüksek fiyatlardan koleksiyoncular tarafından alındığını söyledi.
 
Müzayedede Süleyman Seba imzalı 7. emisyon 100 liranın 250 TL, Mesut Yılmaz imzalı 6. emisyon 50 liranın 50 TL'den, Sakıp Sabancı imzalı 7. emisyon 5 bin liranın ise 150 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulduğunu ifade eden Gacıroğlu, "Fiyatları oldukça taban seviyede tutarak koleksiyoncuların ilgisini çekmek istedik. Bu paraların yüksek miktarlardan alıcı bulmasını bekliyoruz" diye konuştu.
 
Paraların yanı sıra imzalı fotokart, kitap ve eski belge de müzayedede satışa sunuldu. Aralarında Sadri Alışık, Ayhan Işık, Zeki Müren, Berkant, Nükhet Duru, Selçuk Ural, Ajda Pekkan, Türkan Şoray, Adnan Menderes, İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Kenan Evren ve Turgut Özal'ın olduğu pek çok ismin ıslak imzalı belgeleri de müzayedede yer alıyor.
 
Atatürk'ün imzalı belgeleri
 
İmzalı belgelerde kişinin tanınırlığının ve imzalı belgelerinin az bulunurluğunun önemli olduğuna dikkat çeken Gacıroğlu şunları ekledi: "Örneğin Süleyman Seba imzalı tebrik kartı 150 TL'den satışa çıkarken, Aziz Yıldırım imzalı bayram tebrik kartı 50 TL açılış fiyatına sahipti. Arz ve talep burada çok önemli bir faktör."
 
Atatürk'ün ıslak imzası bulunan belgelerin önemine göre 15 bin ile 25 bin TL arasında satıldığını ifade eden Mehmet Gacıroğlu, önemli günlere ait tutanak veya anlaşmalara ait belgelerin çok yüksek miktarlardan koleksiyoncular tarafından satın alındığını vurguladı.
 
Padişahların imzalarını taşıyan berat ve fermanlar da müzayedelerde ilgi görüyor. Gacıroğlu bununla ilgili olarak, "Padişah tarafından imzalanan bir terfi beratı 2-3 bin TL'den satılırken, aynı padişah tarafından imzalanan ve bulunması çok zor olan bir idam fermanı 100 bin TL'den satılıyor. Burada az  bulunurluk önemli" dedi.
 
Yarın sona erecek müzayededeki objelere sahip olmak için peramezat.com adresli internet sitesine göz atmak yeterli.