Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ünlü yıldızlar klasik sanat eseri oluyor!

Ünlü yıldızlar klasik sanat eseri oluyor!

Ünlü yıldızlar klasik sanat eseri oluyor!18 Haziran 2013 - 03:06 | Oyuncu Nicole Kidman, John Singer Sargent'ın "Mrs. Charles E. Inches" tablosunda. Fotoğraf: Steven Meisel, Vogue 1999.
Nicole Kidman'dan Nicki Minaj'a, Julianne Moore'dan Laetitia Casta'ya pek çok isim artık birer sanat eserine dönüşüyorSanat ve moda tarihin her döneminde el ele yürümüş iki alan oldu. Sanatın radikal devrimleri modayı şekillendirirken, modanın rengarenk modelleri sanat eserlerinde boy gösteriyor. Sanat tarihinde en çok yer eden tablolardan kimileri, günümüz sanat camiasından isimlerle bir araya getiriliyor, yenileniyor, bambaşka bir biçime bürünüyor. Klasik tablolara bakış açısını kökünden değiştiren kareler halini alıyor. Klasik sanat anlayışı ile modern sanatı karşı karşıya getirerek birbiri içinde harmanlayan bu akım, günümüz sanatçıları ile kült sanat adamlarını da bir araya getiriyor.

Johannes Vermeer’in 1665 yılında tamamladığı "İnci Küpeli Kız / Girl with a Pearl Earring" tablosu, Fransız model ve oyuncu Laetitia Casta ile yepyeni bir ifade kazanıyor. 1998 yılında Elle France dergisi için çekilen karenin sahibi ise Friedmann Hauss.


Oyuncu Devon Aoki, Nicole Kidman, Julianne Moore ve müzik dünyasının ünlü ismi Nicki Minaj gibi pek çok tanınan ismi, Francois Boucher, John Currin, Gustav Klimt, Sir John Everett Millais, Johannes Vermeer gibi sanatçıların elinden çıkma tarihi tablolarla birleştiren çalışmalar dünya çapında sanata bakış açısını tazeliyor. Klasik bir tabloya bambaşka bir gözle yaklaşan fotoğrafçılar, tanıdığımız isimleri birer sanat eserine dönüştürürken, ünlü tabloları da daha canlı, tanıdık ve modern kılıyor.

John Currin'in 1997 yılında yaptığı "The Cripple" tablosu 2008 Mayıs'ında Peter Lindbergh tarafından Harper’s Bazaar için çekilen bu fotoğraf ile yeniden canlandırılıyor.


Dönemimizin ünlü müzik isimlerinden Nicki Minaj, Francois Boucher'ın 1756 tarihli "Bildnis der Marquise de Pompadour" tablosunda boy gösteriyor. 2011 Kasım'ında W magazine için çekilen pozun sahibi ise Francesco Vezzoli.


Steven Meisel tarafından 2011 Aralık'ında Vogue dergisi için çekilen bu pozda oyuncu Saoirse Ronan Sir John Everett Millais'in 1851-52 tarihli tablosu "Ofelya / Ophelia"yı canlandırıyor.