Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ünlü tabloya saldırı!

Ünlü tabloya saldırı!

Ünlü tabloya saldırı!08 Şubat 2013 - 01:02
Eugene Dèlacroix'nın ünlü tablosu "Halka Yol Gösteren Özgürlük, 28 Temmuz 1830" ismi açıklanmayan bir kadın tarafından saldırıya uğradıFransa'nın kuzeyindeki Lens'de bulunan yeni Lourve Müzesi şubesinde sergilenen Eugene Dèlacroix tablosu "Halka Yol Gösteren Özgürlük, 28 Temmuz 1830" (Liberty Leading The People, 28 July 1830) vandalizme uğradı.

Ünlü Fransız gazetesi Le Monde'un duyurduğu habere göre ismi açıklanmayan 28 yaşındaki bir kadın ziyaretçi dün akşam müzenin kapanmasından kısa bir süre sonra içeri girerek ünlü tablonun alt kısmına keçeli kalem ile "AE911" yazdı.

Ana sergi salonu olan "Gallery of Time" salonunda sergilenmekte olan "Halka Yol Gösteren Özgürlük, 28 Temmuz 1830" tablosuna zarar veren ziyaretçi müzenin güvenlik görevlilerince yakalanarak polis tarafından tutuklandı ve psikolojik değerlendirmeye alındı.

Dün akşam bir araya gelerek resme verilen zararın boyutunu anlamaya çalışan Lourve Müzesi Resim Bölümü yetkilileri, kararlarını, ilk incelemelerine göre zararın yüzeysel olduğu ve kolayca düzeltilebileceği yönünde olduğunu açıkladılar. Hasarın ilk değerlendirmesinin ardından resmin restorasyon amacıyla sergilenmesine ara verilip Paris'e gönderilip gönderilmeyeceği kesinleşecek.

Politik bir eylem olabilir

"AE911" kodunun anlamını henüz çözemeyen polisler, 2001 yılında gerçekleştirilen İkiz Kuleler saldırısında binaların çökme sebebinin vuran uçaklar değil bombalar olduğu komplo teorisine inanan "Architects and Engineers for 9/11 Truth" grubunun eylemi olup olmadığını inceliyor.

Bu sabah Fransa'nın uluslararası haber kanallarından France 24'a konuşan müzenin iletişim sorumlusu Raphäel Wolff, "Polislerin sorgusu bitene kadar politik bir eylem olduğu düşüncesine yoğunlaşmıyoruz" diye açıkladı.