Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ünlü tablolarla kadına yönelik şiddet

Ünlü tablolarla kadına yönelik şiddet

Ünlü tablolarla kadına yönelik şiddet17 Aralık 2012 - 11:12 | Johannes Vermeer'in "İnci Küpeli Kız"ı ve Leonardo da Vinci'nin "As Tutan Kadın"ı, Derya Kılıç'ın yeniden yorumladığı resimlerden bazıları.
Derya Kılıç'ın Maçka Sanat'ta açılan yeni sergisi "Bilmek, Görmek...", kadına yönelik şiddeti konu alıyor
YASEMİN BAY

Fotoğraf sanatçısı Derya Kılıç, Maçka Sanat'ta açılan yeni sergisi "Bilmek, Görmek.."de kadına yönelik şiddete eğiliyor. Sergisinde ünlü ressamların ikon tabloları üzerinden, kadına yönelik cinayet, taciz, şiddet ve tecavüzü gözler önüne seriyor. Mesela Vermeer'in baş yapıtı "İnci Küpeli Kız" tablosunu, fotoğraf makinesiyle tekrar yorumluyor; bu kez 'İnci Küpeli Kız' şiddet mağduru olarak karşımıza çıkıyor!

"Bu sergi şiddetin ne coğrafyamıza, ne bugüne ne de sadece gazete haberlerinde gördüğümüz kadınlara yönelik olduğunu hatırlatmak için fotoğraflandı. Ünlü ressamların ünlü kadın portreleri, gördükleri şiddetle hatırladığımız karelerle hayatımıza giren kadınların kılığına girdiler. Ya da şiddet gören kadınlar, ünlü ressamların portrelerindeki kadınların kılığına…" diyen Kılıç, sergisinde Salvador Dali, Edward Munch, Leonardo Da Vinci, Gustav Klimt'in de aralarında bulunduğu dünya resminin usta isimlerinin ünlü tablolarını fotoğraf karesiyle buluşturuyor.



Sanatçı sergisi hakkında şunları söylüyor: "Bu sergi, giderek daha çok ve daha arsız üzerimize gelen bu şiddet zihniyetine bir cevap olsun istedim. Şiddet gören, taciz ve tecavüze uğrayan tüm kadınlar için bir ses olsun… Sergide görüldüğü gibi fotoğraflarımı kurgulayarak çekiyorum. Fakat konularımı gerçeklikten alıyorum. Çoğunlukla toplumsal meseleleri konu ediniyorum. Kadına şiddet konusu da her geçen gün artan, gerçek bir konu. Bu meseleye dair fotoğrafın dilini kullanarak bir söz söylemeye çalıştım."
Kılıç, ünlü ressamların ünlü portrelerini kullanma sebebini ise şöyle açıklıyor: "Fotoğraf sanatının güçlü dilini kullanarak bu sorunu ünlü ressamların belleklerde yer etmiş kadın portrelerini seçerek fotoğrafladım. Böylece konunun daha çok dikkat çekmesini sağlamak, evrensel bir dil yakalamak, şiddetin her zaman var olduğunu altını çizmek istedim."

Derya Kılıç'ın, şiddet gören, tacize ve tecavüze uğrayan kadınların sesi olmayı amaçladığı sergisi 12 Ocak'a kadar izlenebilecek.