Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ünlü fotoğraflar İstanbul Modern'de

Ünlü fotoğraflar İstanbul Modern'de

Ünlü fotoğraflar İstanbul Modern'de03 Ekim 2012 - 10:10
Bank of America Merrill Lynch'in ünlü fotoğraf koleksiyonu İstanbul Modern'de...YASEMİN BAY

Diane Arbus, Richard Avedon, Manuel Alvarez Bravo, Julia Margaret Cameron, Roger Fenton, Yousuf Karsh, August Sander, Eugene Smith, Philip Halsman'ın da aralarında bulunduğu dünya fotoğrafçılık tarihinin önemli isimlerinden 54 fotoğrafçının 72 yapıtı "Bakış - Portre Fotoğrafının Değişen Yüzü" başlığı altında İstanbul Modern'de sergileniyor.

20 Ocak'a kadar izlenebilecek olan sergi, izleyiciye fotoğraf tarihinde bir yolculuk sunuyor. Sergi fotoğrafın bulunuşundan bugüne uzanan bir süreçte 'portre'ye odaklanıyor. Küratörlüğünü Sena Çakırkaya'nın yaptığı sergi, fotoğrafın 160 yıllık tarihi boyunca, portreler eşliğinde izleyicilere, dönemin değişen toplumsal ve siyasi koşullarını, sanatsal eğilimlerdeki değişimi gözler önüne seriyor.

Stüdyo fotoğraflarının ilk örnekleriyle açılan sergi, Roger Fenton'ın çektiği tarihin ilk savaş fotoğraflarını, belgesel fotoğrafçılığın öncülerini, Alexander Gardner'ın "Abraham Lincoln" portresini, August Sander'in meslek gruplarını fotoğrafladığı ünlü serisinden örnekleri, Yousuf Karsh'ın Chagall ve Pablo Casalas portrelerini, günümüzün çağdaş sanatçılarını içinde barındırıyor. Ayrıca Nicholas Nixon'ın 1975'ten bu yana sürdürdüğü serisi "Brown Sisters" da dikkat çeken çalışmalardan. Nixon, bu serisinde 36 yıldır her yıl karısı Bebe Brown ile üç kız kardeşinin fotoğraflarını çekiyor. Bu seriden 4 fotoğraf sergi alanında yer alırken serinin diğer fotoğrafları dijital olarak gösteriliyor.

Sergi alanından çıkarken yapmanızı tavsiye ettiğimiz bir şey var. Ünlü fotoğrafçı Philippe Halsman'ın "Zıpla / Jump" serisinden hareketle interaktif bir çalışma gerçekleştiriliyor. Magnum üyesi Halsmann pek çok ünlüyü fotoğraflamasıyla ünlü; her çekim sonrasında fotoğrafını çektiği ünlüyü bir de zıplarken fotoğrafladı yıllarca. Sergi alanında da Halsmann'ın bu çalışmasından hareketle izleyici zıplıyor ve fotoğrafı çekiliyor. Üstelik fotoğraf hemen zıplama platformunun yanındaki duvarda yer alan ekrana yansıtılıyor. Bu arada bu alanda Halsman'ın "Jump" serisinden Richard Nixon fotoğrafı da çok eğlenceli; belirtelim...