Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Türk sanatçıların yurt dışı çıkarması

Türk sanatçıların yurt dışı çıkarması

Türk sanatçıların yurt dışı çıkarması 04 Ekim 2012 - 07:10
Günümüz Türk sanatının yükselen ve yetenekli isimleri ardı ardına yurt dışında sergilere imza atıyor.Türkiye’den günümüzün önemli sanatçıları ilk olarak, Espace Louis Vitton da açılan ve 10 Ekim - 6 Ocak tarihleri arasında izlenebilecek olan "Journeys - Wanderings in Contemporary Turkey" adını taşıyan sergide karşımıza çıkıyor.

Küratörlüğünü Hervé Mikaeloff üstlendiği sergiye Halil Altındere, Murat Akagündüz, Silva Bingaz, Canan, Gözde İlkin, Murat Morova, İhsan Oturmak, Ceren Oykut, Tayfun Serttaş, Ali Taptık, Haza Vuzu katılıyor.









Halil Altındere'nin çalışmaları ayrıca Tanas Berlin'de izleyici karşısına çıktı. Sanatçının Tanas Berlin'deki solo sergisi "Sonsuzluğun Aksanı Yoktur", 24 Kasım'a kadar izlenebilecek. Altındere'nin ilk yurtdışı solo sergisi olma özelliğini taşıyan sergi, sanatçının son 5 yıla yayılan eserlerinin yanı sıra, bu sergi için ürettiği 4 heykel, 3 fotoğraf ve 1 yağlıboya çalışmasını da içeriyor.

Türk heykel sanatının genç ve yetenekli isimlerinden biri olan Seçkin Pirim de dünyaca ünlü Saatchi Gallery'de olacak. Pirim, 29 Ekim - 4 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan sergisinde Damien Hirst gibi modern sanatın yıldızlarını dünyaya kazandıran Charles Saatchi'nin galerisinde kişisel sergi açan ilk Türk sanatçı olacak.
Bir diğer solo sergi Ardan Özmenoğlu'ndan geliyor. Sanatçı 8 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında New York'ta ilk kişisel sergisine imza atacak. "I Love NewYork and NewYork Loves Me" adını taşıyacak olan sergisi için çalışmalarını New York'da sürdüren Özmenoğlu, karakteristik malzemesi olan post-iti kullanacak. Bu post it işlerine cam heykelleri de eşlik edecek.
Bir diğer solo sergi sahipleri ise İrfan Önürmen ve Gülay Semercioğlu. Önürmen'in tül işleri 27 Ekim'e kadar Katar'daki Katara Art Center'da; Gülay Semercioğlu'nun farklı dönemden işlerinin yer aldığı solo sergisi 18 Ekim - 20 Kasım tarihleri arasında New York'taki Leila Heller Galeri'de olacak.
Türkiyeli sanatçılar ayrıca uluslararası grup sergileri ve bienallerde de yer alıyor. Burak Delier, Utrecht'teki önemli sanat kurumu BAK'ta, küratörlüğünü, 2009 yılında 11. İstanbul Bienali'nin de küratörlüğünü yapmış olan WHW'nin (What, How & for Whom) üstlendiği ve 23 Aralık'a kadar süren "Ne Kadar Faşizm" isimli sergiye katılıyor.

İlki 2010 yılında gerçekleşen Haifa Mediterranean Bienali'ne bu yıl Türkiye’den Cengiz Tekin, Fikret Atay ve Bashir Borlakov katılıyor. "Re-orientation" temalı 2. Mediterranean Bienali, Belu-Simion Fainaru ve Avital Bar-Shay küratörlüğünde gerçekleşiyor.