Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Türk resminin zaman tüneli

Türk resminin zaman tüneli

Türk resminin zaman tüneli08 Aralık 2014 - 09:12 | "Avluda Oturanlar", İbrahim Çallı.
Antik A.Ş.’nin 14 Aralık'ta düzenleyeceği 284. müzayedesinde Türkiye'nin usta sanatçılarının farklı dönemlerine ait eserlerden bir seçki yer alıyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Antik A.Ş. tarafından 14 Aralık saat 14.00'te Shangri-La Bosphorus Otel’de 2 düzenlenecek 284. müzayedede, Osmanlı döneminden kalma eserlerle klasik eserler meraklılarına sunulacak. Türkiye'nin usta sanatçıları Şeker Ahmet Paşa, İbrahim Çallı, Sami Yetik, Şevket Dağ, Hoca Ali Rıza, Nazmi Ziya, Halil Paşa, Hikmet Onat,Neşet Günal, Nejat Melih Devrim’in aralarında bulunduğu isimlere ait tabloların yer aldığı müzayedede ayrıca önde gelen hattatların Hilye-i Şerifeleri, Hat levhaları ve Kuran-ı Kerim’ler yer alıyor. Değerli antika ve Osmanlı mücevherleri de müzayedede öne çıkıyor. Usta ve önemli ressamlarımızın farklı dönemlerine yer veren müzayede hakkında Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, “Türk Resminin zaman tüneli gibi” diyor. Müzayedede yer alan eserleri ve hazırlık sürecini Artam’dan dinledik.
 
Bu müzayede nasıl bir süreçte hazırlandı?
 
Bu yıl 34. yılımız... Bu yıla özel eserleri bir araya getirebilmek için yaklaşık bir buçuk yıldır çalışıyorduk. Bu müzayedede usta ressamlarımızın farklı dönemlerinden önemli eserlerini bir araya getirmeye çalıştık. Sadece tabloların değil, antika ve mücevherlerin de öne çıktığı bir müzayede oldu bu.  Özellikle Osmanlı döneminden önemli mücevherler var. Müzayedelerimize büyük itina ile eser seçiyor, koleksiyonculara her şeyin en iyisini sunmaya gayret ediyoruz. 
 
Ne gibi kıstaslara dikkat ediyorsunuz?
 
Özellikle “kendi koleksiyonumuz olsa bu eseri alır mıyız?” diye düşünüyoruz. Eserlerin kalitesi, dönemleri, sanatçıları, kondisyonu, provenance ve nadirliği en çok dikkat ettiğimiz kriterler arasında. Gümüşten mücevhere, tabloya kadar insanları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Müzayedelerdeki başarıların en büyük nedeni, özenle seçilmiş eserlerin satışa sunulmasıdır. 
 
Bu müzayedenin en önemli parçası İbrahim Çallı’nın “Avlu’da Oturanlar” tablosu gibi duruyor. Bu müzayedenin önemli eserleri hangileri? 
 
İbrahim Çallı’nın eseri tam anlamıyla bir başyapıt. 126 x 196 cm ebatları ile 1912 yılından günümüze gelen eser 1.750.000 TL açılış fiyatına sahip. Usta ressamlarmızdan Şeker Ahmet Paşa, Halil Paşa, Nazmi Ziya, Hoca Ali Rıza, Hikmet Onat, Sami Yetik ve Şevket Dağ’ın eserleri var bu müzayedede. Türk resim sanatının en değerli örneklerinden tüm koleksiyoncuların almak istediği,  istediği eserler bir arada. Bir de oryantalist tablolar var. Fausto Zonaro, Prieur Bardin, Leonardo De Mango, Amedeo Preziosi ve Fabius Brest’in aralarında olduğu isimlerin önemli eserleri yer alıyor. 19. Yüzyıldan günümüze batılı sanatçıların gözünden İstanbul belgeseli niteliğinde birbirinden değerli, tablolar satışa sunulacak.
 
Çağdaş Türk resmi de yer alıyor..
 
Modern Türk resminin usta ismi Nejat Melih Devrim'in Türk resminin ilk soyut çalışmaları arasında gösterilen 1947 tarihli “Ayasofya” tablosu ve 1951 tarihli Neşet Günal eseri yer alıyor. Cemal Tollu, Orhan Peker, Nuri İyem ve Canan Tolon'a kadar uzanan geniş bir yelpaze var. Bu nedenle Türk resmi için zaman tüneli özelliği taşıyan bir müzayede. Bu resimleri bir arada görebilmek bile çok önemli. Her zaman bu kadar önemli ressamın değerli eserlerini bir arada bulmak mümkün olmuyor. Bu nedenle tüm sanatseverleri 13 Aralık tarihine kadar eserleri görmeye Antik Palace’a bekliyoruz.
 
Müzayedenizde yer alan diğer eserler nelerdir?
 
Hilye-i Şerif’ler ve hat eserleri var. Son dönemde hat sanatına ilgi artıyor. Hat müzesi kurmak, hat sergileri düzenlemek, hat kitapları çıkarmak isteyenlerin sayısında artış var. Onlar için de bu müzayededeki hilyeler bulunmaz bir fırsat gibi. Yedikuleli Seyyid Abdullah, Hasan Rıza, Mehmet Şevki gibi Türk hat sanatının usta isimleri yer alıyor. Osmanlı mücevherleri, Tombaklar, İznikler ve Osmanlı tuğralı gümüşler yer alıyor.
 
Peki bundan sonraki müzayede planları nedir?
 
Yeni yılda özel koleksiyonlardan oluşan önemli müzayedelere hazırlanıyoruz. Yeni yıldaki ile müzayedemizde Çağdaş Sanat eserleri yer alıyor.