Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Türk resminin en pahalısı "Kabe"

Türk resminin en pahalısı "Kabe"

Türk resminin en pahalısı "Kabe"25 Mart 2013 - 09:03
Türk resminin en önemli isimlerinden Erol Akyavaş'ın "Kabe" si 2 milyon 900 bin TL'ye Antik A.Ş.'nin düzenlediği müzayedede satıldı. Eser bu fiyatıyla çağdaş Türk resminin en pahalı yapıtı oldu
YASEMİN BAY

Sanat dünyasında gözler dün Antik A.Ş.'nin swissotel'de gerçekleştirdiği çağdaş sanat eserleri müzayedesine çevrilmiş durumdaydı. Büyük çekişmelere ve rekorlara sahne olacağı düşünülen müzayede beklentileri boşa çıkarmadı. Yoğun bir katılımın olduğu müzayedenin sonunda çağdaş Türk resminin en pahalı eseri belirlendi: Erol Akyavaş'ın "Kabe" adlı tablosu.

Olgaç Artam'ın yönettiği müzayedeye 62 lot numarasıyla çıkan Erol Akyavaş'ın 1982 tarihli "Kabe"sine sıra geldiğinde nefesler tutuldu. Artam, 750 bin TL'den satışa sunulan eserin aile koleksiyonundan geldiğini, İstanbul Modern tarafından mayıs ayında düzenlenecek Akyavaş retrospektifine seçildiğini belirtti. Hatta satın alacak olan kişinin eseri İstanbul Modern'deki sergiye vermesi temennisinde bulundu. "Kabe", için uzun bir çekişme yaşandı ve sonunda kazanan isim koleksiyoner ve müteahhit Melih Arapkir oldu. Arapkir tabloyu, 2 milyon 300 bin TL çekiç fiyatına, vergileriyle birlikte ise 2 milyon 900 bin TL'ye satıldı.

Böylelikle Akyavaş'ın "Kabe"si, Burhan Doğançay'ın 2009 yılında yine Antik A.Ş. tarafından 2.2 milyon çekiç fiyatına, vergilerle birlikte ise 2.8 milyon TL'ye Murat Ülker'e satılan "Mavi Senfoni"sinin rekorunu egale etti. Bu satış rakamıyla "Kabe", çağdaş Türk resminin en pahalı eseri oldu. Erol Akyavaş’ın tüm dönemlerinin izlerini taşıyan kompozisyonu ile dikkat çeken 268x260 cm ebatlarındaki tuval üzeri yağlıboya tablo "Kabe"nin bu satış rakamı aynı zamanda da sanatçının dünya satış rekoru. Akyavaş'ın müzayedede satışa sunulan diğer iki eseri "Green Echo"su 470 bin TL'ye, "Zaman Her Şeyi Siler" adlı eseri 330 bin TL'ye alıcı buldu.

190 eserin satışa çıktığı müzayedede Türk soyut resminin en önemli temsilcilerinden Mübin Orhon'un yapıtları da yer alıyordu. Sanatçının 1963 tarihli soyut çalışması 695 bin TL'ye satılarak müzayedenin en pahalı ikinci eseri oldu. Öte yandan geometrik lirik soyutlamanın usta ismi Ferruh Başağa'nın "İspanya'da Şenlik" adlı tuval üzerine yağlıboyası ise 500 bin TL çekiç fiyatına alıcıya ulaştı.
Müzayedede ayrıca Nejad Melih Devrim'in "Soyut Kompozisyon"u 340 bin TL, Fahrel Nissa Zeid'in "Soyut Kompozisyon"u 275 bin TL, Ahmet Oran'ın "Soyut Kompozisyon"u 170 bin TL, Burhan Doğançay'ın "Vintage Door"u 140 bin TL, Azade Köker'in "Kilise ve Elma"sı 130 bin TL, Ahmet Elhan'ın "Süleymaniye Camii" adlı fotoğrafı 85 bin TL çekiç fiyatına satıldı.

Erol Akyavaş rekorları

Antik A.Ş., geçtiğimiz yıllarda Erol Akyavaş’ın önemli yapıtlarını rekor fiyatlara sattı. 2012 yılında sanatçının “En-el Hak” adlı tablosu 2.780 milyon TL’ye, “Fallen City” adlı eseri 1.3 milyon TL'ye satıldı. Sanatçının “Kuşatma”sı 2010 yılında 2.6 milyon TL’ye, “Vav”ı 2011’de 1,3 milyon TL’ye alıcıya ulaşmıştı.