Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Trump çağdaş sanat piyasasını etkileyecek mi?

Trump çağdaş sanat piyasasını etkileyecek mi?

Trump çağdaş sanat piyasasını etkileyecek mi?29 Kasım 2016 - 12:11
Donald Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesinin dünya çapında etkileyeceği dinamikler arasında çağdaş sanat piyasası da bulunuyor
Piyasalar Amerika’daki başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın galibiyetine tepki gösterirken, uzmanlar seçimin sanat pazarına muhtemel etkilerini tartışıyor. Sanat danışmanları, akademisyenler ve galericiler somut veriler için çeşitli dinamikleri gözlemlemeye başladı. Seçimler Trump’ın lehine sonuçlandığından bu yana piyasalardaki belirsizliğinin süreceği belirtiliyor. Artnet'te yer alan bir habere göre, böyle durumlarda yatırımcılar çoğu kez altın veya sanat eseri gibi maddi varlıklara yatırımı tercih ediyor ve bazı uzmanlar Trump’ın galibiyetinin sanat yatırımını cazip bir alana çevirebileceğini ileri sürüyor.
 
Bunlar yaşanırken, seçim sonrasındaki hafta New York’taki müzayede evlerinde empresyonist, modern, savaş sonrası ve çağdaş sanat eserlerinin de bulunduğu beş büyük müzayede gerçekleşti. Christie’s, Sotheby’s ve Phillips New York müzayede evlerinin satışların 882 milyon dolar ile 1.2 milyar dolar arasında oldu. Aynı müzayede evlerinin geçen yılki toplam satış tutarları ise 2 milyar dolar.
 
Uzmanlar, seçim sonuçlarının müzayede satışlarını pek fazla etkilemeyeceğini tahmin ediyor. New York Sanat Danışmanı Todd Levin halkın bu şaşkınlığı/sevinci atlattıktan sonra, durumların değişkenlik gösterebileceğini belirtiyor. Levin, Trump’ın seçiminin sanat piyasasında ani bir değişime sebep olmayacağını ancak bu belirsizliğin kurumları rahatsız edeceğini belirtiyor. Levin; ayrıca yüksek rekamlı satışların gerçekleştiği müzayedelerin değil, daha düşük bütçeli eserlerin satıldığı müzayede etkinliklerinin seçimden etkileneceğini ekliyor.
 
Bir sanat simsarı ise 9/11 veya 2008 krizi gibi buhran dönemlerinde bile sanat piyasasının büyük ölçüde sabit kaldığını hatırlatıyor.