Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Tarlabaşı'nda bir prenses geziniyor

Tarlabaşı'nda bir prenses geziniyor

Tarlabaşı'nda bir prenses geziniyor09 Şubat 2017 - 05:02
Sanatçı Leman Sevda Darıcıoğlu ALAN İstanbul ve Performistanbul işbirliğiyle 15 Şubat'a dek sürecek bir performansla Tarlabaşı'nın belleğini araştırıyor
Performans sanatçısı Leman S. Darıcıoğlu, 15 Şubat'a dek 'Zehirlenmiş Prenses' adlı bir performans gerçekleştiriyor. Performistanbul ve Alan İstanbul işbirliği ile gerçekleşen performans Tarlabaşı'nda gerçekleşmekte olan dönüşüm üzerinden kentin belleğine ilişkin sorular sormayı hedefliyor. 6 Şubat'ta başlayan ve 10 gün boyunca devam edecek olan performans,  Tarlabaşı semti ile Asmalımescit'te bulunan galeri mekanı ALAN İstanbul arasında gerçekleştiriliyor. 'Zehirlenmiş Prenses’te Leman S. Darıcıoğlu, Tarlabaşı'nı hayali bir prenses olarak kurguluyor. Performansında "Bu prenses nerelerde yaşadı?", "Annesi, babası, arkadaşları, sevgilileri kimler oldu?", "Neden zehirlendi ve tedavisi nasıl devam ediyor?" gibi sorulara yanıt arıyor. Performansı süresince sanatçı, kentin ve kentsel dönüşümün sokakta şu anda okunan belleğini, geçmişini ve bugününü araştırıyor.
 
 
Sanatçı Leman Sevda Darıcıoğlu, günün ilk saatlerinde Tarlabaşı'nda dış mekanlarda prenses kostümüyle geziyor. Notlar tutuyor, sesler kaydediyor, fotoğraflar çekiyor ve çantasına birtakım eşyalar topluyor. Tüm bu topladıklarıyla bellek izlerini arıyor ve bir hikaye yaratıyor. Sonrasında topladığı eşyaları, kaydettiği sesleri, görüntüleri ve notlarını galeri mekanına taşıyor. Bu toplanan malzemeler galeri mekanında bir yerleştirmeye dönüşüyor. Performansın sonunda büyük bir yerleştirme ortaya çıkıcak ve performansın sonlanmasıyla yerleştirme de ortadan kalkacak. Performans böylece bir dökümantasyon çalışmasına da yol açmış oluyor. Bu şekilde sanatçının her gün Tarlabaşı semtinde yaptığı keşiflerin sonunda elde ettiği verilerden oluşan aktif yerleştirme sürekli dönüşerek büyüyor ve bu veriler prensesi ortaya çıkarıyor.
 
Leman Sevda Darıcıoğlu performanslarının ve sanat eserlerinin yanı sıra Sel Yayıncılık'tan çıkan Queer Düşün Serisi'nde yer alan 'King Kong Teori', 'Straight Düşünce' ve 'Queer Düşünce' kitaplarının çevirmenliğini üstlenmişti. Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul, yeni sezonda The Pill, Alan İstanbul, Zilberman Projects - Istanbul, Art On İstanbul ve Pera Müzesi işbirliğinde bir dizi performans gösterisi gerçekleştiriyor.