Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Suriye’deki 'Özgürlük Anıtı' montaj çıktı

Suriye’deki 'Özgürlük Anıtı' montaj çıktı

Suriye’deki 'Özgürlük Anıtı' montaj çıktı27 Ekim 2016 - 10:10
NYU siyaset bilimi profesörü Ian Bremmer'ın tweetiyle tekrar gündeme gelen Suriye'deki 'Özgürlük Anıtı' çalışmasının Tammam Azzam tarafından dijital ortamda oluşturulduğu ortaya çıktı
Son günlerde sosyal medyada paylaşılan Suriye'deki 'Özgürlük Anıtı' fotoğrafının dijital olarak oluşturulduğu ortaya çıktı.
 
ABD'nin New York şehrindeki Özgürlük Anıtını anımsatan Suriye'deki 'Özgürlük Anıtı' fotoğrafı, New York Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Amerikalı yazar Ian Bremmer’in attığı bir tweet ile yeniden gündeme geldi. Bremmer “Suriyeli sanatçı Tammam Azzam’ın Halep’teki bombardımanın enkazından yaptığı Özgürlük Anıtı. Etkileyici” diye yazdı.
 
Ancak bu görselin hem dijital ortamda oluşturulduğu hem de bağlamından farklı kullanıldığı ortaya çıktı. Zira yaklaşık 12 bin kez retweet edilen görseli hazırlayan Suriyeli sanatçı Tammam Azzam, söz konusu fotoğrafı 2012’de yani Suriye’deki krizin ilk yılında oluşturmuştu.
 
Dubai'de yaşayan Azzam, Al Arabiya’ya verdiği röportajda “New York’taki Özgürlük Anıtı ABD’nin politikalarını temsil etmiyor. Ben bunu sadece özgürlük sembolü olarak kullandım. Eser, Suriye’deki tüm yıkıma rağmen bir iyimserlik mesajı taşıyordu. Ancak bu uzun zaman önceydi" diye konuştu. Azzam’ın Suriye’deki krizle ilgili ürettiği başka görseller de bulunuyor.
 
Azzam bir görselinde de ünlü ressam Gustav Klimt’in ‘Öpücük’ adlı tablosunu Suriye’de harabeye dönmüş bir binaya yerleştirmişti.