Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Subreal İstanbul'da

Subreal İstanbul'da

Subreal İstanbul'da19 Haziran 2013 - 12:06
Rumen Subreal kolektifi, Salt Beyoğlu'nda izleyiciyle buluşuyorÇavuşesku diktatörlüğünün 1989’da sonlanmasından bir yıl sonra, sanat tarihçisi Cãlin Dan ve sanatçı Dan Mihãlşianu tarafından Romanya’da kurulan Subreal kolektifi, İstanbul'da. Kolektifin sergisi Salt Beyoğlu'nda izleyiciyle buluşuyor. 11 Ağustos'a kadar süren sergi 2012’de Bükreş’teki National Museum of Contemporary Art’ta (MNAC) düzenlenen retrospektif sergisinin bir seçkisinden oluşuyor.

Sergide, Leonardo da Vinci'nin "La Gioconda" (Mona Lisa) tablosuna yerleştirilmiş Eflak Prensi III. Vlad gibi görseller yer alıyor.


Kolektif kendini, komünist baskının kalıntıları ile uğraşan bir 'performatif eylem grubu' olarak tanımlıyor. 1990’lı yıllarda subREAL’in araştırma konuları arasında, komünist Romanya’nın son dönemindeki kültür hayatı, demokratik kurumların oluşturulması sürecindeki bocalama ve neo-liberal kapitalizmin benimsendiği geçiş devresi yer aldı. Fotoğraf, enstalasyon, video ve performanslarında, bu zaman diliminin ülkedeki sanatçılar üzerindeki etkilerini araştırdılar. 1992’de 3. İstanbul Bienali’nde sergilenen enstalasyonları, o tarihlerde hızla dönüşmekte olan Bükreş ve İstanbul’u bir araya getirdi.