Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » SSM'dan at heykeli için açıklama

SSM'dan at heykeli için açıklama

SSM'dan at heykeli için açıklama18 Mayıs 2013 - 07:05
TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı ve Sakıp Sabancı Müzesi arasında paylaşılamayan at heykeli için açıklama geldiTBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde, aslen Beylerbeyi Sarayı için yaptırılan, Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) bahçesindeki at heykelinin, Kadıköy'ün simgesi haline gelen boğa heykelinin ve Taksim Divan Oteli'nin önündeki geyik heykellerinin de aralarında bulunduğu bir grup heykeli geri istediğini açıkladı. Milli Saraylar'ın heykellerin Beylerbeyi Sarayı'na iade edilmesi talebi karşısında dün de SSM yönetimi yazılı bir açıklamada bulundu.

1864 yılında Paris’te heykeltıraş Louis Daumas tarafından yapılmış ve Vor Thiebaut tarafından da bronza dökülmüş olan, Sakıp Sabancı Müzesi'nin köşk binasının hemen önünde yer alan "Şaha Kalkmış At" heykelinin müze koleksiyonuna ait olduğunu belirten yönetim, "SSM bahçesinde yer alan at heykeli, Mahmut Muhtar Paşa’nın Moda’daki Konağı’nın içindeki eşyaları, bahçesindeki heykelleri ve çeşmeleri ile birlikte, 1950’li yıllarda kamulaştırılarak Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmesinin ardından gerçekleştirilen müzayedede satışa çıkarıldı ve Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alındı, özel koleksiyonunun parçası oldu" dedi.

Açıklamada Hacı Ömer Sabancı ve ardından Sakıp Sabancı tarafından toplanan Sabancı Ailesi'nin özel koleksiyonunun Sabancı Üniversitesi'ne devredilerek müze koleksiyonuna dönüştüğüne dikkat çekilerek "SSM, bilindiği üzere Kültür Bakanlığı’nın denetimindedir. Söz konusu heykel de, SSM’in tüm koleksiyonu gibi bakanlık denetimindeki Özel Müze Envanterine kayıtlıdır" denildi.

Ayrıca konuyla ilgili olarak SSM’nin bu doğrultudaki yanıtının da TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na iletildiği, halen SSM’nin bahçesinde yer alan heykelin, müze ziyaretçileriyle buluşmaya devam ettiği belirtildi.

Kadıköy'deki boğa heykeli adeta ilçenin simgesi haline geldi.


"Eşini getirsinler, buluşturalım"

Milli Saraylar, at heykelinin yanı sıra Kadıköy'deki boğa heykelinin Beylerbeyi Sarayı'ndaki eşinin yanına taşınması için Kadıköy Belediyesi'ne başvurdu. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, "Heykel, Kadıköy'ün, Kadıköylülerindir. Eşini de bize versinler, Altıyol'da buluşturalım" cevabını verdi. Kadıköylülerin bu heykeli sevdiğini aktaran Öztürk, "Kadıköylüler, burada buluşuyor, resim çektiriyor, maç galibiyetlerinde gelip coşkuyu paylaşıyor. Yıllardır heykel burada yaşıyor adeta. Şimdi bunu alıp, bir saray bahçesine koymanın, halktan uzaklaştırmanın anlamı yok. Biz, gelen yazıya olumlu yanıt vermedik, burada kalmasının uygun olduğunu belirttik. Heykel, Kadıköy'ün, Kadıköylülerindir. Kadıköylüler olarak ailemizin bir parçası olarak kabul ediyoruz. Onu vermeye gönlümüz razı değil. Bu karardan vazgeçileceğini umuyoruz" dedi.