Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » SPOT'tan Türkiyeli sanatçılara üretim desteği

SPOT'tan Türkiyeli sanatçılara üretim desteği

SPOT'tan Türkiyeli sanatçılara üretim desteği04 Mayıs 2013 - 12:05 | Elvan Akın ve Tansa Mermerci Ekşioğlu, SPOT Projects'in Güncel Sanat Seminerleri'nin düzenleyici kadrosunda.
Küratöryel proje Spot Projects'in Uluslararası Güncel Sanat Seminerleri devam ediyor. Projenin hedeflerini koordinatörler Tansa Mermerci Ekşioğlu ve Elvan Akın ile konuştuk...YASEMİN BAY

Sanatseverlere güncel sanat eğitimi sunan, sanatçılara ise yurtdışı projelerini gerçekleştirebilmeleri için fon sağlayan bağımsız, küratöryel proje SPOT Projects, güncel sanatlar seminerlerine bir yenisini ekliyor. SPOT'un American Express sponsorluğunda 4 Mayıs'ta gerçekleştireceği Uluslararası Güncel Sanat Seminerleri’nin üçüncüsü Pera Palas Otel’de izlenebilecek.

"Türkiye, İran ve Ortadoğu Sanat Piyasalarının Dinamikleri" başlığını taşıyan seminerin konuşmacıları arasında Victoria&Albert Müzesi’nin Ortadoğu güncel sanatı üzerine uzman küratörü Salma Tuqan, Sotheby's CEO'su ve Whitechapel Art Gallery Foundation'ın yöneticisi Robin Woodhead, Art Dubai'nin Direktörü Antonia Carver, Lawrie Shabibi sanat galerisinin kurucusu ve direktörü, eski Christie's Orta Doğu Çağdaş sanat bölümünün direktörü William Lawrie yer alıyorlar. Hem bu semineri hem de SPOT'u kurucularından Tansa Mermerci Ekşioğlu ve Elvan Akın ile konuştuk...

Tansa Mermerci Ekşioğlu: "Türkiye'de hamilik olgusu ve üretim kültürüne katkı sağlamak istiyoruz"

SPOT nasıl bir oluşum ve ne amaçla kuruldu?

SPOT güncel sanatı kavramak amaçlı programlar düzenleyen bir oluşum. SPOT iki küratör, Laura Carderera ile Zeynep Öz ve benim tarafımdan kuruldu. SPOT’u kurarken amacımız özellikle İstanbul’da son 2-3 senedir canlanan güncel sanat piyasasının bilinçli olarak gelişmesinde ve bilgili sanat severlerin oluşumunda rol oynamaktı. Bunu yaparken, gelirlerimiz aracılığıyla üretim konusunda desteğin çok az olduğu bu şehirde sanatçılar için alternatif bir kaynak imkanı yaratmış olduk.

SPOT Projects iki amaç için kuruldu. Birincisi güncel sanat eğitim programları düzenlemek kaydı ile sanatseverleri bilgilendirmek ve bilinçlendirmek. İkincisi ise eğitimden gelen gelirler ile Türkiyeli sanatçıların projelerini desteklemek için üretim imkanı yaratmak. Dolayısı ile bir sanatsever SPOT Projects’te bir ders aldığında veya seminerlere katıldığında, SPOT üretim fonuna destek sağlıyor. Bu da o sanatseveri dolaylı da olsa bir hami yapıyor. SPOT Projects bu modeli ile Türkiye’de hamilik olgusu ve üretim kültürünün anlaşılmasına katkı sağlamak istiyor.

Sizce SPOT günümüz sanat dünyasında nasıl bir açığı kapatıyor? Nasıl bir katkıda bulunuyor?

SPOT sunduğu kısa dönem veya bir günlük seminerlerle, uluslararası seminerler ve üyelik platformuyla sanatseverler için sanat konusunda hızlıca ve en güncel konularda bilgilenme imkanı veren dinamik bir yapıda. SPOT tüm eğitim aktivitelerinden gelen gelirle Türkiyeli sanatçılara üretim desteği yaratıyor. SPOT, ülkemizde hamilik olgusunun yaygınlaşmasını da amaçlıyor. Bir taraftan eğitim, diğer taraftan üretim ve hamilik kültürünü benimsemiş olması açısından SPOT Türkiye’de bir ilk.

SPOT bünyesinde sanatçılara çalışmalarını gerçekleştirebilmeleri için fon yaratıyorsunuz aynı zamanda da güncel sanat seminerleri gerçekleştiriyorsunuz. Bu seminerler nasıl doğdu?

2012-2013 arası oldukça aktif bir yıl oldu. Amerikan Express sponsorluğunda gerçekleştirdiğimiz “Güncel Sanatta Risk” anabaşlıklı bu üçüncü uluslararası seminerimize ek olarak, güncel sanat üzerine 7 haftalık ya da tek günlük seminer, aynı zamanda SPOTTER adı altında geziler düzenlemekte. Seminerlerin çıkış noktası, hep güncel sanatın dayandığı fikirleri öne çıkarmak, ama bunu yaparken de bu ekosistemde rol alan aktörlerle izleyiciyi bir araya getirmek.

Bu kez “ Türkiye, İran ve Ortadoğu Sanat Piyasalarının Dinamikleri”ne odaklanılacak yeni seminerinizde. Bu başlığı seçmenizin nedeni neydi?

SPOT’ta seminerler her ne formatta olursa olsun güncel ve talep edilen konulara değinir. Sanat piyasaları da merak edilen, çok konuşulan bir konudur. Sanat piyasalarının son senelerde gözünü Batı’dan Doğu’ya çevirmesi de ülkemiz ve bölge açısından oldukça hayırlı sonuçlar meydana getirdi. Türkiye, İran ve Orta Doğu piyasalarına ilgi ve talep arttı. Bizde bu seminer ile bölge sanat piyasalarına bakmak ve anlamak istiyoruz.

Özellikle bu seminerler dizisi nasıl bir katkı sunuyor sizce?

Bu seminer dizisi sayesinde uluslararası oldukça yüksek profilli konukları ağırlayabiliyoruz ve güncel sanatı en temelinden ve kavram üzerinden algılamanın yanı sıra örnek üzerinden inceleme imkanı buluyoruz. Yurtdışından örneklere bakmanın her zaman ufkumuzu genişletmek açısından önemli olduğuna inanıyorum.

Elvan Akın: "Sanata para yatırmak için varlıklı olmak gerekmiyor"

Garanti Bankası olarak Spot Projects’le işbirliğine girmeye nasıl karar verdiniz?

American Express kart sahiplerinin hayat tarzlarını ve global American Express’in sponsorluk stratejilerini yakından takip eden bir marka olarak kart sahiplerimizin giderek güçlenen güncel sanata olan ilgisi için eğitici bir organizasyon düzenlemek istedik. Biz banka dışında daAmerican Express kart sahiplerine özel neler yapabiliriz diye düşünüyoruz çünkü kredi kartı temsilcilerimizle çok yakın temas içerisindeyiz. Amacımız American Express’in yurtdışında sanata verdiği desteğin aynısını Türkiye’de de sağlamak.

Çünkü Türkiye’de sanata yatırım oldukça arttı, yatırım artışına doğru orantılı olarak sanatçı sayısı ve sanatı takip eden kişi sayısı da arttı. Biz American Express olarak sanata destek olup, sanatın daha da geniş kitlelere yayılmasını diliyoruz. Bu desteği de kişilerin güncel sanatla ilgili daha fazla bilgi sahibi olması şeklinde vermeyi tercih ettik çünkü sanat kavramının daha fazla gelişebilmesi için daha fazla bilgilenmemiz gerektiğine inanıyoruz.

Sanata yönelik başka projeleriniz var mı yada düşünüyor musunuz?

Sanat konusunda şu aşamada Garanti Bankası ciddi yatırımlar yapıyor. Özellikle Salt ile sanata büyük destek veriyorlar. Bu nedenle biz şu aşamada seminerler ile ilerlemeyi tercih ediyoruz. Son yıllarda Türkiye’de sanat konusunda ilginin arttığını da gözlemlediğimiz için banka müşterilerimiz ile sanatın herhangi bir dalını buluşturabilecek her türlü uzun soluklu, sürdürülebilir, müşterilerimizin beklentilerini karşılayacağını düşündüğümüz projelere sıcak bakıyoruz..

Müşterilerinize sanat yatırımını tavsiye ediyor musunuz?

Artık sanata para yatırabilmek için çok varlıklı olmak gerekmediğini düşünüyorum ve gözlemliyorum. Mesela iyi bir sanat eserinin baskısı yapıp satılıyor ya da sahip olduğunuz anahtarlık bile bir sanat eserinin replikası olabiliyor. Bu tip küçük şeyler ile sanatı hayatınızın her noktasına taşıyabiliyorsunuz. Her yaştan insan sanatla daha da fazla ilgileniyor ve merak ediyor. Biz de bu ilgi ve merakı doğru yönlendirmek istiyoruz.