Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sokak sanatının JR'ı yeniden İstanbul'da

Sokak sanatının JR'ı yeniden İstanbul'da

Sokak sanatının JR'ı yeniden İstanbul'da13 Mayıs 2015 - 02:05
Kendisini kentsel aktivist olarak tanıtan JR, İstanbul’daki bir çalışmasının fotoğrafını paylaştı

Dünyanın farklı ülke ve şehirlerini sergi alanı olarak kullanan Fransız sanatçı JR, şehirler ve o şehirlerde yaşayan insanların hafızalarını sorgulayan “The Wrinkles of The City” projesi kapsamında bir çalışmasıyla daha İstanbul’da.

 

New York'taki Flat Iron Plaza’nın önünde bulunan ve yaklaşık 46 metre uzunluğundaki çalışmasıyla dikkat çeken sanatçı, önce makinesiyle fotoğraf çekmeye sonra da çektiği fotoğrafları sokaklara yapıştırmaya başlıyor. İlk “EXPO 2 RUE” serisini 2001 yılında Paris duvarlarında hazırlayan sanatçı, Hindistan, Brezilya, Afrika, Ortadoğu’ya kadar genişleten birçok yerde çalışmalarını sergiliyor.

 

Kentsel aktivist olarak duvarların içine işleyen bir sanat ortaya koymaya çalıştığını söyleyen JR’ın amacını meselelerini sıradan insanlarla paylaşmak ve onlarla iletişim kurmak olduğunu söylüyor. Sanatçının daha önce Filistin ve İsrail’deki insanların birbirlerine çok benzemelerine rağmen anlaşamadıklarını tespit etmesi üzerine portrelerini şehirlerdeki mekanlara aşırı büyük boyutlarda yapıştırarak onları “Face to Face” (Yüz Yüze) projesiyle yüz yüze getirmesi,  “Women Are Heroes” (Kadınlar Kahramandır) isimli sergisiyle Kenya’daki gecekonduların üzerlerini, orada çektiği kadın portrelerini bastırdığı dev muşambalarla kaplamak gibi çalışmaları bulunuyor.

 

JR'ın İstanbul'dan paylaştığı fotoğraf.