Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » SİPA'nın gözünden 40 yıl

SİPA'nın gözünden 40 yıl

SİPA'nın gözünden 40 yıl04 Ağustos 2013 - 07:08
"Fotomuhabirliğin 40 yılı, Sipa Kuşağı", İstanbul Fransız Kültür Merkezi'nde sergilenecek
İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Gökşin Sipahioğlu’nun kurucusu olduğu Sipa Press Haber Ajansı fotomuhabirlerinin geçtiğimiz 40 yıl içerisinde tanıklık ettikleri yakın tarihin önemli olaylarından oluşan fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Fotoğrafçı Michel Setboun ve gazeteci Sylvie Dauvillier’nin "Fotomuhabirliğin 40 yılı, Sipa Kuşağı" başlıklı ortak kitap çalışmalarından yola çıkılarak gerçekleşen sergide yer alan fotoğraflara fotomuhabirlerin yorumları ve dönem hakkındaki bilgiler de eşlik ediyor.

Fotoğrafçı Michel Setboun ve gazeteci Sylvie Dauvillier’nin "Fotomuhabirliğin 40 yılı, Sipa Kuşağı" başlıklı ortak kitap çalışmaları, 2011 yılında hayatını kaybeden Sipa Press Haber Ajansı’nın kurucusu Gökşin Sipahioğlu’na saygı niteliği taşıyor. Kitap, yüz kadar fotoğraf ve onlara eşlik eden metin ve röportajlar aracılığıyla, 1973 yılında kurulan ajansın yakın tarihe tanıklığını anlatıyor.

Gökşin Sipahioğlu’nun ölümünün birinci yıldönümü için ortaya çıkan kitaptan hareketle hazırlanan bu serginin amacı Sipahioğlu’nu ölümünün ikinci yıldönümünde anmak... Sipa Press Haber Ajansı’nda fotoğraf editör ve direktörü olarak çalışmış olan gazeteci Mesut Y.Tufan küratörlüğünde kitaptan yapılan bir seçki ile son 40 yıl içerisinde toplumların ortak belleğinde yer etmiş önemli olayların fotoğraf karelerinden oluşan sergi 26 Eylül - 31 Aralık tarihleri arasında izlenebilecek.

Sergi kapsamında Fransız Kültür Merkezi’nde iki ayrı söyleşi düzenlenecek. 27 Eylül'deki “Dijital devrim sonrası medyanın gelişimi” başlıklı ilk söyleşiye konuşmacı olarak Michel Setboun, Sylvie Dauvillier ve Ahmet Sel katılıyorlar. 13 Kasım'da ise Sipa Ajansı’nda çalışmış olan iki savaş fotohabercisi, Alfred Yaghobzadeh ve Coşkun Aral dinleyiciler ile mesleki deneyim ve tanıklıklarını paylaşacaklar.