Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sessizliğin sergisi

Sessizliğin sergisi

Sessizliğin sergisi07 Eylül 2012 - 07:09
Hollandalı sanatçı Sarah van Soonsbeeck, Beyoğlu'nun en sessiz yerlerinden Hollanda Konsolosluğu'nun bahçesine bir "sessizlik bankı" yerleştirdiHollandalı sanatçı Sarah van Sonsbeeck, sessizliğin sergisine imza atıyor. Sanatçı desibelmetre ile sessizliği ölçerek Hollanda'nın en sessiz noktasında karşılaştığı atmosferi İstanbul'a taşıyor. Sanatçı Hollanda'nın en sessiz yerinde rastladığı bankın bir kopyasını Beyoğlu'nun en sessiz noktalarından birine, Hollanda Konsolosluğu'nun bahçesine yerleştirdi. Üzerinde 'Sessizlik Belediyesi' yazısı olan bu bank 9 Kasım'a kadar her cuma 13.30-14.30 arasında izleyiciler tarafından görülebilecek.

Van Sonsbeeck ilk projesi "Letter to my Neighbors / Komşularıma Mektuplar"ı 2006'da yaptı. Bu çalışmasında Amsterdam’daki gürültücü komşularına bir mektup yazdı ve sesleriyle dairesinin %80’ini işgal ettiklerini belirterek, kiranın %80’ini ödemelerini talep etti. Geçmişte mimarlıkla meşgul olan sanatçı, bu olaydan sonra sanatsal kariyerini sessizliği keşfetmeye, ölçmeye, haritalaştırmak ve tasarlamaya addı.

Projenin ikinci kısmında van Sonsbeeck, bölgenin sessizliğini veya sessiz olmadığını gösteren bir harita oluşturmak amacıyla, İstiklal Caddesi ve civarında farklı ses düzeylerini ölçecek. Ve bu ölçümler sonucunda bir harita oluşturacak. Bu harita İstiklal Caddesi’ni baştan sona en sessiz şekilde geçebilmek için bir rehber görevi görecek. Kitapçık Kasım 2012’de Galeri Non ve Istiklal Caddesi’ndeki kitapçılarda bulunabilecek.