Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Şehir haritaları kağıttan heykellere dönüşüyor

Şehir haritaları kağıttan heykellere dönüşüyor

Şehir haritaları kağıttan heykellere dönüşüyor12 Şubat 2013 - 04:02 | Tahran ve Kudüs krokileri
Kağıttan heykeller ile şehrin tarihi iç içe geçiyor, şehirlerin ruhları ortaya çıkıyorLondra asıllı sanatçı Matthew Picton'ın yeni çalışması şehirleri kroki ve coğrafik biçimlerin kurallı bakış açısından kurtarıyor.

Çalışmasını, "şehir haritalarının titiz ve uzlaşmaz estetiğini parçalarına ayırarak onu her mekanın kendine özgü tarihi ve kültürüyle dolduruyorum" diyerek tanımlayan Picton, New York'tan Tahran'a kadar kağıttan yaptığı üç boyutlu şehir krokisi modellemeleriyle sıradan haritaların kısıtlayıcı yaklaşımını yok sayıyor.

Her şehre kendine özgü malzeme

Yaptığı şehir krokilerini üç boyutlu haritalardan ileri götüren sanatçı, yaptığı her haritaya, şehre özel bir malzeme katıyor. Venedik şehrinin krokisini yaparken Thomas Mann'in "Venedik'te Ölüm / Death in Venice" kitabından sayfaları, kitabın opera uyarlaması için Benjamin Britten tarafından yazılan partisyonun parçalarını ve Venedik lagününde çamura bulanmış ıslak kağıt parçalarını kullandı.

Las Vegas şehri, Hunter S. Thompson'ın "Vegas'ta Korku ve Nefret / Fear and Loathing in Las Vegas" kitabının sayfalarını fosforlu boyayla boyayarak yapıldı. Kudüs şehri ise, Yeni Ahit, Tevrat, Ermeni İncili ve Kur-an'ı Kerim kitaplarının sayfaları kullanılarak hazırlandı.

Şehirlerin canlı ve ruh sahibi tasvir edilmesini, nesne değil bir birey olarak ele alınmasını temel alan çalışmasıyla, Dallas şehri krokisinde eski Amerikan Başkanı John F. Kennedy suikastinin görüntüleri, Londra'nınkinde 1854 yılının kolera saygınında yok olan popülasyon haritası ve San Francisso'da 1906 yılında 3 bin kişinin hayatını kaybettiği deprem ve yangının ardından şehrin görüntüsü ile insanlık ve şehrin iç içeliğine dayandırıyor.