Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Saygı duruşu niteliğinde bir sergi

Saygı duruşu niteliğinde bir sergi

Saygı duruşu niteliğinde bir sergi26 Ağustos 2015 - 10:08
Bozlu Art Project yaz aylarını sanatta saygıyı vurgulamak istedikleri bir sergiye ayırıyor. Sergide Komet’ten Adnan Çoker’e önemli sanatçıların eserleri yer alıyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Bozlu Art Project, 29 Ağustos’a dek küratörlüğünü Oğuz Erten'in yaptığı ‘Respect / Saygı’ isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi Türkiye’de sanat tarihinin önemli isimlerini bir araya getiriyor. Bunu yaparken amaç onların eserlerinin değerine ve durdukları yere dikkat çekmek. Sergide bu kapsamda 18 sanatçı yer alıyor: Adnan Çoker, Abdurrahman Öztoprak, Özdemir Altan, Ali Teoman Germaner (Aloş), Mehmet Güleryüz, Tomur Atagök, Nur Koçak, Komet, Güngör Taner, Utku Varlık, Ergin İnan, Halil Akdeniz, Mustafa Ata, Balkan Naci İslimyeli, Zekai Ormancı, Mehmet Gün, Bubi, Bedri Baykam. Sergiyi ve sanata gösterilmesi gereken saygıyı Oğuz Erten’le konuştuk.
 
Türkiye’de belli bir noktaya gelmiş sanatçılarla saygı kavramını buluşturduğunuz bir sergi var karşımızda. Nereden çıktı böyle bir sergi fikri?
 
Bozlu Art Project açıldığından bu yana her koyduğumuz ismi ve her yaptığımız sergiyi belli bir kavramsal altyapıya ve o altyapıyla beraber o kavramın toplum içinde neyi ifade ettiği üzerinden kurguluyoruz. Serginin buradaki 18 sanatçıya saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etmesini istiyoruz ama aslında ilk söylemek istediğimiz şey, toplumun genelinde biraz daha saygının var olması gerekliliği; sanata da saygı gösterilmesi gerekliliği.
 
Bunu nasıl ele aldınız?
 
Piyasaya; sanatın sadece alınıp satılan bir meta gibi görülmesine yönelik bir eleştiri de var sanırım bunun içinde. Dışardan baktığımız zaman insanlar arasında resmin değerini belirleyen şey, resmin ne kadara alınıp ne kadara satıldığı. Yalnızca parayla değerlendiriliyor olması ne yazık ki toplumun sanata yaklaşımının acı tarafı… Ama yüksek fiyata satılan işin neden önemli olduğunu, neden bu kültür tarihi içinde önemli bir noktanın altını çizdiğinin de aktarılması gerekiyor.
 
Buradaki sanatçıların kim olduklarını ve şimdi nerede durduklarını belirten ama önceki işleriyle de bağlantı kuran eserlerini seçmeye çalışmışsınız gibi geldi. Sanatçıları tanıtan eserler olmasını mı istediniz sergi için?
 
Çok haklısınız, o sanatçıyı ifade eden eserler istedik. Sanatçıların her biriyle tek tek görüştük bu sergi öncesinde… Resmini gördüğümde “Evet o sanatçı” diyeceğimiz eseri aradık aslında.
 
Bu serginin kurulumunu nasıl kurguladınız?
 
İki tane salondan oluşan bir galeriye sahibiz, dolayısıyla arka salonu biraz daha soyut resim üzerine eğilmiş sanatçılara, ön salonu ise biraz daha figüratif sanata yönelmiş sanatçılara ayırmayı düşündük. Tabi bu sanatçıların sayısı çoğaltılabilir, saygı duyulacak sanatçı sayısı 18 değil.