Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sanatın geometrisyeni: Victor Vasarely

Sanatın geometrisyeni: Victor Vasarely

Sanatın geometrisyeni: Victor Vasarely02 Şubat 2017 - 03:02 | 'Tri-dagg', panel üzerine akrilik, 1979, Arkas Koleksiyonu.
Optik sanatının öncüsü Victor Vasarely'nin eserleri, 31 Mart tarihine dek Tophane-i Amire'de kapsamlı bir retrospektifte sergilenecek. Arkas Holding'in girişimiyle gerçekleşen sergi bir Türkiye-Fransa-Macaristan ortak çalışması
SELAY SARI
 
"Okyanusun cilaladığı çakıllar ve kırık cam parçalarında hiç şüphesiz doğanın iç geometrisini seçebilirim; dalgaların belli bir ritimle gidip gelişi matematiğin en saf hâlidir." Resim ve heykel alanında eserler vermiş, op sanatı ya da 'optik resim'in öncüsü kabul edilen Macar asıllı Fransız sanatçı Victor Vasarely'nin bu cümlesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde bugün açılan geniş çaplı retrospektif sergisinin duvarlarında yer alıyor. Sergi, Vasarely Vakfı Başkanı, sanatçının torunu ve serginin küratörü Pierre Vasarely, serginin gerçekleşmesine ön ayak olan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız'ın konuştuğu bir basın toplantısıyla dün gazetecilere tanıtıldı.
 
 
"Hareketli görülmeli"
 
Arkas Holding'in Fransa'nın Aix-en-Provence şehrinde bulunan Vasarely Vakfı, Renault Koleksiyonu, Macaristan'ın Peç şehrindeki Vasarely Müzesi ve Budapeşte Güzel Sanatlar Müzesi'yle işbirliği yaparak gerçekleştirdiği sergide sanatçının hem kendisinin hem de sanat akademisinde tanıştığı eşi Klara Spinner-Vasarely'nin farklı sanat dönemlerine ait elliden fazla resim, heykel, tasarım ve duvar halısı çalışmaları görülebiliyor. 1906'da Macaristan'ın Peç şehrinde doğan, 30'ların başında Fransa'ya taşınan sanatçının grafik tasarımcı olarak imza attığı reklam çalışmaları, 30'ların sonunda 'Zebralar' serisiyle op sanatını bir anlamda başlatması, 50'lerden itibaren sanatının tüm ağırlığını optik resim ve heykel işlerine vermesi, retrospektifte adım adım takip edilebiliyor.
 
'Zebralar' serisinde yer alan bu çalışma sergi kapsamında görülebilir.
 
"Sanat, bilim olacak" düsturunu benimsemiş Vasarely'nin matematik ve geometrinin sabitlerini sanatla yeniden yorumladığı çalışmaları, Pierre Vasarely'nin küratörlüğünde bir bağlam içinde tecrübe ediliyor. Lucien Arkas, Arkas Koleksiyonu'nda bulunan 13 büyük boyutlu eseri sergilenen sanatçının işleri için, "Klasik tablolardaki gibi durup mikroskopla incelemek yerine hareket hâlinde, yürüyerek görülmesi gereken yapıtlar olduğunu düşünüyorum amatör bir seyirci olarak," diyor.
 
'Herkes için sanat' anlayışını benimsemiş bir sanatçı olan Vasarely'nin retrospektifinde ilgi çeken bir bölüm de 70'lerin başında çeşitli toplu konut ve ortak yaşam alanı projeleri için desenlerini binalara taşıdığı etütler. Arkas Sanat Direktörü Niko Filidis'in ifadesine göre Vasarely'nin bu etütlerinin bir kısmı Fransa'daki toplu konut projelerinde kullanılmış.
 
20. yüzyılın bu önemli sanatçısını tüm yönleriyle tanıtan sergi 31 Mart'a kadar Tophane-i Amire'de ziyaret edilebilecek.
 
Dev Renault logosu
 
Tophane-i Amire'deki karşılıklı sergi salonlarının ikincisine girildiğinde dikkati ilk çeken şey, 2,5 metre yüksekliğindeki dev bir klasik Renault logosu. Çalışma sayesinde Renault'nun bugün dünya çapında tanınan ortası boş eşkenar dörtgen şeklindeki logosunun Vasarely ve kendisi gibi sanatçı, Yvaral mahlasını kullanan oğlu Jean-Pierre'e ait olduğunu öğreniyoruz. Fransız otomotiv firmasının logosunu yenileme isteğiyle başvurduğu sanatçılar, iki V harfi üst üste konmuşa benzeyen logoyu 1972'de yaratmışlar.