Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sanatçılardan 'son akşam yemeği'

Sanatçılardan 'son akşam yemeği'

Sanatçılardan 'son akşam yemeği'22 Aralık 2012 - 07:12
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD), "Çeyrek Asırdan Taşanlar" kitabını, "Son Akşam Yemeği" başlıklı bir yemekte tanıttı
YASEMİN BAY

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD), yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda "Çeyrek Asırdan Taşanlar" adlı bir kitaba imza attı. Kitap, UPSD'nin kuruluşu 1989'dan bugüne kadar Türkiye'de sanat alanında yaşanan olayları belgeleriyle ele alıyor. Ayrıca yıl yıl UPSD'nin yönetim kadrosu, faaliyetleri, düzenlemiş olduğu genç sanatçılar sergilerine de kitapta yer verilmiş. Başkanlığını Bedri Baykam'ın üstlendiği UPSD'nin bu kitabın tanıtımı için dün akşam "Son Akşam Yemeği" başlıklı bir yemek düzenlendi. Pera Palas'taki yemeğe yoğun kar yağışına rağmen ilgi büyüktü. Geceye Baykam'ın yanı sıra Yusuf Taktak, Maria Kılıçlıoğlu Baraz, İsmet Doğan, Meriç Hızal, Yücel Dönmez ve Denizhan Özer'in de aralarında bulunduğu sanatçılar katıldılar. Baykam kitapla ilgili olarak "Türkiye'de bellek, arşiv az. Geçmişe dair belgeler bulunamıyor. Öyle bir kitap hazırladık ki bundan 50 yıl sonra 20 yıl sonra da, 1989 - 2012 arasında sanatçılar hangi sorunlarla karşılaşmışlar, devletle, galerilerle, müzayedelerle hangi sorunları yaşamışlar, hangi yasaları çıkarmak istemişler, görülsün istedik" dedi.

Gece 21 Aralık öncesinde düzenlendiği için 'kıyamet' esprileri de çokluktaydı. Kimi dışarıdaki yoğun kar yağışına işaret ederek kıyametin yakın olduğunu iddia etti kimi ise zaten kıyametin çoktan kopmuş olduğunu. Baykam ise kıyamet tartışmalarına şu sözlerle katıldı: "21 Aralık'ta kıyamet kopacak denildi. Biz de kitabımızın tanıtımını apar topar kıyametten önce yapalım dedik. Madem yarın gidiyoruz; bari tuğla gibi tarihi bir kitap bırakalım, öyle ayrılalım dedik."