Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sanata damga vuran on yatak

Sanata damga vuran on yatak

Sanata damga vuran on yatak04 Temmuz 2014 - 03:07 | "Olympia", Edouard Manet, 1893.
Jonathan Jones'un, Tracey Emin'in "My Bed" çalışmasının 4 milyon dolara satılması üzerine hazırladığı listede "Olympia", Van Gogh'un yatak odası gibi eserler mevcut
 
Guardian gazetesinin en önemli sanat yazarlarından Jonathan Jones Tracey Emin'in yatağının 4 milyon dolara satılması üzerine ‘En iyi 10’ listelerine bir yenisini daha ekledi. Jones bu kez de sanat tarihinde en iyi 10 yatağı seçti. Yatağın sanat tarihinde kimi zaman yalnızlığı, kimi zaman erotizmi, kimi zaman ise korkularımızı simgelediğini söyleyen Jones’un listesinde bir numarada Edouard Manet'nin ‘Olympia’ (1893) tablosu var. İki numara ise Vincent van Gogh ‘The Bedroom’ (1888) tablosu, Van Gogh’un başyapıtlarından bir tanesi olan bu eserinde yatak ressamın sıkıntılı ruhunu temsil ediyor.
 
Robert Rauschenberg ‘Bed’ (1955) eserinde ise Robert Rauschenberg, sanat tarihinde yatağını ilk defa sergileyen sanatçı. Sanatçı bu çalışmasında oldukça kişisel bir dil tercih ederek yatağın cinsel çağrışımını ön plana çıkarıyor. 4 numarada ise Tracey Emin'in ‘My Bed’i (1998) yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde 4,4 milyon dolarak satılarak gündeme gelen eseri, bulunmuş objelerle yapılan sanat eserleri konusunda tüm dünyanın fikrini değiştirmişti. Rembrandt'ın ‘The French Bed’ (1646) tablosu da listede. 17. YY’ın en önemli sanatçılarından Rembrandt’ın bu eseri de “mütevazi bir erotik sanat eseri” olması gerekçesiyle listedeki yerini alıyor.
 
Yine listede yer alan Edvard Munch ‘The Sick Child’ (1907) çalışması sanat tarihinde yatağın aynı zamanda ‘edebi uyku’nun bir simgesi olduğunu gösteriyor. Vittore Carpaccio ‘The Dream of St Ursula’ (1497-98) tablosu ise, Rönesans döneminin klasik yatak odası portresini çiziyor.