Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sanat fuarlarında "İstanbul" tartışması

Sanat fuarlarında "İstanbul" tartışması

Sanat fuarlarında "İstanbul" tartışması14 Eylül 2013 - 05:09
İstanbul'un iki sanat fuarı ArtInternational ve Contemporary, "İstanbul" isim hakkı üzerinden davalık olduThe Art Newspaper'da yer alan bir habere göre 16 Eylül'de ilk kez düzenlenecek ArtInternational İstanbul Sanat Fuarı, Contemporary İstanbul ile isim konusunda davalık oldu. Habere göre, Contemporary İstanbul tarafından "İsim kullanımına ilişkin telif hakkının ihlali" sebebiyle açılan dava neticelenene kadar ArtInternational, "İstanbul" ismini kullanamayacak. Konu ile ilgili açıklama yapan ArtInternational, isim konusu dışında programda bir değişikliğin olmayacağını duyurdu. Fuar, 16-18 Eylül tarihlerinde İstanbullularla buluşacak.

Contemporary İstanbul'u temsil eden hukuk firması ise konuyla ilgili olarak "Art İstanbul markasının patenti bizim müvekkilimize ait ve bu patent 'benzerlik'le ihlal ediliyor," dedi. Contemporary İstanbul'un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli de bu davanın rekabetle ilgisi olmadığını ve yeni bir fuarın İstanbul'a yeni koleksiyonerler çekeceğini belirtti: "Bu hukuki süreç, şirketimizin marka değerini korumak için başlatılmıştır. Avukatlarımız ArtInternational'ı geçen yıl kasım ayında ve ağustosta uyardılar."

ArtInternational'ı düzenleyen Fiera Milano Interteks'in Genel Müdürü Yeşim Avunduk ise konuyla ilgili Milliyet'e yaptığı açıklamada süreci şu şekilde özetledi: "ArtInternational ismi bize patentli. Biz bu markayı aldıktan sonra Contemporary İstanbul, öğrendik ki Art, International ve İstanbul kelimelerinin patentini almak için başvuruyor. Henüz bu başvuruları askıda. Sonra Contemporary İstanbul, bu markayı alıp almayacağını bilmeden, İstanbul benim markamda var, onların başvurusu sonradan diye dava açtı. Ayrıca ArtInternational bizim patentimizde, İstanbul kelimesini lokasyon için kullanıyoruz. Mahkeme devam ediyor ama mahkemede tedbir olarak, ArtInternational isminiz ama dava sonuçlanana kadar İstanbul'u kullanmayın denildi."