Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sanal gerçekliği keşfedin

Sanal gerçekliği keşfedin

Sanal gerçekliği keşfedin19 Şubat 2016 - 12:02
Şili doğumlu güncel sanatçı Oscar Raby’nin, Pinochet döneminde bir toplu katliama tanık olan babasının anılarından yola çıkarak tasarladığı, sanal gerçeklik gözlüğü ile izlenen 10 dakikalık film, DEPO'da
15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında sinemanın yanı sıra bu yıl bir de video gösteriminden oluşan sergi düzenleniyor. Bu kapsamda 28 Şubat'a dek Tophane'de bulunan DEPO'da Sundance Film Festivali'nde gala yaptığında büyük ilgi gören, Montreal, IDFA DocLab, Sheffied Doc/Fest, Heffield Doc/Fest gibi dünyanın önde gelen belgesel film festivallerinde gösterilen 'Onay' adlı video gösterilecek. Şili doğumlu güncel sanatçı Oscar Raby’nin, Şili’de 1973’teki askeri darbe sonrası Pinochet rejiminde askerlik yaparken toplu bir katliama tanık olan babasının anılarından yola çıkarak tasarladığı bu 10 dakikalık film, ‘o an’ı sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde seyirciye yaşatıyor. Deniz Tortum’un küratörlüğünde gerçekleşecek sergi, festivalin son gününe kadar 10.30-18.30 saatleri arasında Depo’da ücretsiz izlenebilecek. !f İstanbul’un bir diğer sanal gerçeklik teknolojisi çalışması ise, BAU Galata VR First Lab ev sahipliğinde düzenlenecek 'Sanal Gerçeklik: Anlatı İçin Yeni Bir Devrim' atölyesi olacak. Atölye, Türkiye’nin ilk Sanal Gerçeklik Merkezi VR First Lab ekibi ve Güven Çatak’ın moderatörlüğünde 22 Şubat’ta gerçekleşecek. “Sanal gerçeklik kitap ve film gibi geleneksel anlatı formlarından nasıl ayrılıyor”, “Anlatılan hikâyeler nasıl evriliyor?”, “İzleyiciyi çepeçevre saran bir deneyime nasıl dönüşüyor?” gibi soruların peşine düşecek olan atölyede katılımcılar, sanal gerçeklik deneyimini ilk elden yaşama fırsatı yaşayacak. 
 
Orhan Pamuk ve Grant Gee 27 Şubat’ta buluşuyor
 
Yazar Orhan Pamuk ve yönetmen Grant Gee, 27 Şubat Cuma günü Cinemaximum Kanyon’da, yönetmenin Pamuk’un yazdıklarından etkilenerek çektiği filmin oluşturulma sürecini anlatacaklar.
İstanbul’a bu yıl !f’in davetlisi olarak gelen İngiliz yönetmen Grant Gee'nin Orhan Pamuk edebiyatından esinlenerek yarattığı yeni filmi 'Anıların Masumiyeti' (Innocence of Memories) festival kapsamında seyirciyle buluşacak. Gee ve Pamuk, !f katlımcılarına, müzenin filme nasıl ilham verdiğini, birlikte nasıl çalıştıklarını ve belgesel ile kurmacanın sınırlarında dolanan filmin yaratıcı sürecini bu önemli etkinlikte anlatacaklar.