Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » SALT'ta "MC9" zamanı

SALT'ta "MC9" zamanı

SALT'ta "MC9" zamanı07 Mart 2014 - 12:03
Sanatçı Charles Atlas ile koreograf Merce Cunningham’ın 21 ortak işinden kısa sahneler içeren video enstalasyonu MC9, SALT için mekâna özgü olarak kurgulandı

Video sanatçısı Charles Atlas ile koreograf Merce Cunningham’ın 21 ortak işinden kısa sahneler içeren 9 kanallı senkronize bir video işi MC9, bugün SALT'ta sergilenmeye başlanıyor.

 

MC9, iki sanatçı arasındaki 40 yıllık ortak üretim ilişkisini yansıtıyor. Sanatçıların birlikte geliştirdiği ve “medya dansları” olarak adlandırdığı radikal teknik, canlı performansa kamerayı dâhil ederek, kameraya sabit bir kayıt cihazından öte, koreografide aktif bir rol veriyor. Atlas, bu enstalasyonda "Fractions" (1978), "Locale" (1980), "Channels/ Inserts" (1981) ve "Ocean" (2011) gibi tanınmış medya danslarından sahneleri yeniden şekillendiriyor. Sanatçının mevcut görüntüleri grafik, sayılar ve renk alanlarıyla harmanlayan özgün kurgu yaklaşımı, enstalasyonu hareket, ses ve kadrajın bir uçtan bir uca hissedilebildiği bir deneyime dönüştürüyor. Enstalasyon, Atlas tarafından SALT'ta özel olarak yeniden kurgulanarak üçüncü kata yerleştirilen 18 ekrandan oluşturuldu. 

 

Charles Atlas, MC9 sergisinin açılışı vesilesiyle bugün saat 19.00'da SALT Beyoğlu, Açık Sinema'da bir konuşma yapacak. Atlas, konuşmasında 2012 tarihli bu video işinin yanı sıra, Merce Cunningham ile 40 yıl boyunca yürüttüğü iş birliğini anlatacak. Sergi 25 Mayıs tarihine kadar görülebilecek.