Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » SALT Beyoğlu'nda subREAL ve Taiping Tiango

SALT Beyoğlu'nda subREAL ve Taiping Tiango

SALT Beyoğlu'nda subREAL ve Taiping Tiango08 Mayıs 2013 - 05:05
Salt Beyoğlu'nda "subREAL" ve "Taiping Tiango" sergileri açıldısubREAL, aynı adlı sanatçı kolektifinin 2012’de Bükreş’teki National Museum of Contemporary Art’ta (MNAC) düzenlenen retrospektif sergisinin bir seçkisinden oluşuyor. Taiping Tianguo, Olası Karşılaşmalar Tarihi ise, 1980’ler ve 1990’ların başlarında New York’ta yaşamış dört sanatçı arasındaki gerçek, somut ve aynı zamanda belirsiz, belki de var olmayan bağlantıları inceliyor. Sergi, Hong Kong’daki Para/Site Art Space’in ardından ilk kez SALT Beyoğlu’nda yer alıyor.

subREAL kolektifi, Çavuşesku diktatörlüğünün 1989’da sonlanmasından bir yıl sonra, sanat tarihçisi Călin Dan ve sanatçı Dan Mihălţianu tarafından Romanya’da kuruldu. Kısa bir süre sonra mimar ve fotoğrafçı Iosif Király de subREAL’e katıldı. Kolektif kendini, “yıllarca sürmüş olan komünist baskının kalıntıları” ile uğraşan bir “performatif eylem grubu” olarak tanımladı. İstanbul’daki Romanya Kültür Enstitüsü’nün desteğiyle gerçekleştirilen subREAL, kurumun 2011’den bu yana SALT’la yürüttüğü iş birliğinin devamı niteliğindedir.

20. yüzyıl boyunca sanatçılar, heyecan verici sanat çevrelerinde olmak ve çoğu zaman da daha serbest bir yaşam sürmek için Batı Avrupa ve ABD’ye gittiler. Son yıllarda Doğu ve Güney’de yeni sanat merkezlerinin oluşmasıyla o dönemin sanatsal çalışmalara etkilerini yeniden değerlendirmek olanaklı hâle geldi. Taiping Tianguo, Olası Karşılaşmalar Tarihi sanat pratiklerini New York’ta biçimlendirmiş dört Çinli sanatçıya odaklanırken, onların ilişkileri benzer olası karşılaşmalardan yalnızca birini teşkil ediyor. “Taiping Tianguo” (Ebedi Huzurun İlahi Krallığı), 19. yüzyıl ortalarında Taiping isyancılarının Güney Çin’de kurduğu yönetimin adıydı. 1999’da yaşamını yitiren Wong bunu bir resmi için esin kaynağı olarak kullandı; ölümünün ardından düzenlenen sergisinin adı da buydu. Bu sergi aynı adı, sanatçıların yaşamları ve işleri açısından son derece önemli olan 1980’ler ve 1990’ların New York’u için bir metafor olarak ödünç alıyor.

"subREAL" ve "Taiping Tiango" sergileri, 11 Ağustos 2013 tarihine kadar ziyaret edilebilir.