Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Sahte Chagall tablosu yakılacak

Sahte Chagall tablosu yakılacak

Sahte Chagall tablosu yakılacak04 Şubat 2014 - 12:02
Fransa, bir İngiliz koleksiyonere ait Marc Chagall tablosunu sahte olduğu gerekçesiyle yakmaya hazırlanıyor

1909 - 1910 yıllarına ait olduğu belirlenen Rus asıllı Fransız ressam Marc Chagall'ın tablosu, 1992 yılında İngiliz işadamı Martin Lang tarafından satın alınmıştı. Suluboya tarzı nü tablonun sahte olduğunun iddia edilmesiyle birlikte, tablo için imha kararı alındı.

 

BBC'nin "Sahte mi, Servet mi? / Fake or Fortune" programının yetkilileri tarafından test edilen ve onaylama için Paris’te Chagall’ın torunları tarafından yönetilen Chagall Komitesi'ne gönderilen tablonun, sahne olduğu açıklandı. BBC’nin uzmanlarının analizinde, tabloda kullanılan mavi ve yeşil pigmentlerin resmin tahmini yaş aralığından yaklaşık 20 yıl sonra, 1930′larda geliştirilen boyalara ait olduğu ortaya çıktı. 163 bin dolara (yaklaşık 380 bin TL) satın alınan tablo Fransa yasalarınca imha edilmek durumunda. Tabloyu iade etmeyen komite, tablonun sahibi olan Lang ile bugün görüşecek. Komitenin verdiği kararı "acımasız" olarak değerlendiren Lang, "Olası sanat eseri sahteciliği vakalarında referans olabilecek bir yapıtın yok edilmesindeki mantığı anlayamıyorum. Ayrıca, temel olarak o benim malım. Komitenin neden bu kadar acımasız olduğunu anlamıyorum. Komitenin eseri mahkeme kararıyla yok etmeyi beklediğini düşünüyorum. Bu garip, hatta kindar bir tavır. Komitenin maksadını anlayabiliyorum, sanat sahteciliğinin önüne geçmeyi ve dolandırıcıları caydırmayı istiyorlar. Ancak bu sistem dolandırıcıları değil, eserlerini doğrulatmayı düşünen dürüst vatandaşları caydırıyor" diye konuştu. Komiteye, eserin arkasına "sahte" yazarak kendisine iade etmeleri için çağrıda bulunduğunu belirten Lang henüz cevap alamadığını açıkladı.

 

Fransa’da, Katalan ressam ve heykeltıraş Joan Miro imzası bulunan fakat sahte olduğu anlaşılan iki tablo da aynı yasa gerekçe gösterilerek yakılmıştı. Sahipleri, tabloları kurtarmak için açtıkları davayı kaybetmişti.