Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Rimbaud'dan esinle özgün baskılar

Rimbaud'dan esinle özgün baskılar

Rimbaud'dan esinle özgün baskılar27 Mayıs 2013 - 12:05
Fransız şair Arthur Rimbaud'nun şiirindeki renk olgusuna görsel bir boyut kazandıran Demir Kardaş'ın sergisi "Seslerin Renkleri", 28 Mayıs'tan itibaren Sanatgezgini TerraceFulya galerideSanatgezgini TerraceFulya Galeri, 28 Mayıs - 16 Haziran 2013 tarihleri arasında Demir Kardaş'ın “Seslerin Renkleri” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. 30 Mayıs perşembe günü saat 17.30'da yapılacak olan davet tüm sanatseverlere açık.

Sergide yer alan işlerin çıkış noktası, "Arthur Rimbaud şiirindeki renk olgusunu görsel düzleme taşımak ve şiirsel koddan yola çıkarak görsel koda ulaşan yeni bir yaratım sürecini gerçekleştirmek" olarak açıklanıyor. Bu girişimin ilk aşamasında Rimbaud şiirinde yer alan renk “anlam” alanını belirleyen sözcüklerin dökümü yapılıp, ardından bu sözcüklerin sunduğu dünyayı resim diliyle yeniden kurgulayarak, görsel söylem haline döndürmek amaçlandı. Böylece sergi bir edebiyat yapıtının göstergelerinden yola çıkarak, yapıtta dilsel düzeyde bulunan “renk” olgusunun plastik bir yapıya dönüştürülebileceğini göstermeyi hedefliyor.

Yapıtlarında kullandığı dille, gerçekleşmesi imkânsız durumları gerçekte varmışçasına düşsel bir kurgu aracılığıyla sunarak şiirsel mekânı belirsizleştiren Rimbaud, sözcüklerle tıpkı bir resimdeki plastik yapı gibi, boş ve dolu alanlar kurgulayarak, şiirini bir tuval gibi sunar okuyucuya, onun bu özelliği, eserlerini bir ressam olarak yeniden kurgulamak isteği uyandırmış ve bu serginin çıkış noktasını oluşturmuştur.

Demir Kardaş, 1950 yılında İstanbul'da doğdu. 2009 yılında Işık Üniversitesi GSF Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans programını tamamladı. Yıllar içinde karakalem ile desen, yağlıboya, akrilik, kolaj çalışmaları yaptı. Zamanla renkler ve şablonlar işlerinde ön plana çıkmaya başladı. Daire ile kare onda bir sonsuzluk ve düzen duygusu yaratmaktadır. Döngüsel hareketleri bazen dairelerin içinde hızla dolaştırmayı bazen de karenin sakin düzeninin içerisinde bir anafor halinde gezdirmeyi sevdi. Üstüste saydam şablonlar kullanarak renk geçişleri yapmak hoşuna gitti.
Özgün baskı tekniklerinde ustalaştığı oranda , tekniğin olanaklarını da sonuna dek kullanan, sınayan Kardaş için teknik, sadece görsel yapıyı kurmada değil, kağıdın yüzeyinde dokusallık yaratmada da bir araç olarak belirir. Ağırlıklı olarak linol tekniğinin yanısıra, metal gravür, serigrafi, taş baskı ve ağaç baskı teknikleri yapıtının can damarını oluşturur. Bu çatıyı giydiren renkler ve biçimlerin birbirini kucaklaması ise başka bir zanaati, renk ve kompozisyon bilgisine dayalı yetkin bir çalışmayı gösterir.

2012 yılı 71. Devlet Resim ve Heykel Yarışması Özgün Baskı Başarı Ödülü bulunan Kardaş'ın “Seslerin Renkleri” isimli kişisel sergisi, 28 Mayıs - 16 Haziran 2013 tarihleri arasında SANATGEZGİNİ TerraceFulya Galeri'de görülebilir.