Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ressamları kolay yoldan bulma kılavuzu

Ressamları kolay yoldan bulma kılavuzu

Ressamları kolay yoldan bulma kılavuzu19 Eylül 2013 - 03:09 | DontTacoBoutIt'e göre eğer resimdeki erkekler
İsmi ve sahibi kaybolmuş tablolar hiç akla gelmeyen esprili ipuçları ile adlarını tekrar geri kazanabilirHepimizin bir zamanlar görüp de çok beğendiği yağlı boya tablolar vardır. Güzel bir kadın figürü, ilahi bir bakış, dramatik bir kare veya mutlu bir sahneyi canlandırıyor olsa da, isimleri ya da ressamları zamanla hafızalardan silinir. Sevdiğimiz tablo hafızamıza kayıtlı kalsa da, ressamı ya da ismi çoktan tarihin tozlu sayfalarına karışmıştır.

Günümüzde Leonardo Da Vinci'nin "Mona Lisa"sı ya da Vincent van Gogh'un "De Aardappeleters / Patates Yiyenler"i gibi her yerde rastlayabildiğimiz bir tablo olmadığı sürece ismini ve ressamını hemen hatırlayabildiğimiz pek fazla eser yok. Fakat artık profili kapanmış olan eski bir Reddit sitesi kullanıcısı "DontTacoBoutIt", resimleri arama zorluğunu az da olsa azaltıyor. Ressamların eserlerinde kullandıkları ortak noktaları bularak sevdiğiniz bir tablodaki figürün göz rengine ya da resmin arka planına göre ressamını bulabilmeniz konusunda yardımcı oluyor.

DontTacoBoutIt'e göre eğer resimdeki her figür Putin'e benziyorsa o tablo Flaman ressam Jan van Eyck'e aittir.


Esprili bir dille hazırlanmış olan bu seride "aristokrat burunlu Meryem Analar" ya da "Putin'e benzeyen figürler" gibi ayırt edici noktalarla tablonun ressamına ulaşılıyor. Yaratıcı bir fikirle başlayan bu proje artık Reddit ve Imgur sitelerinin kullanıcıları tarafından geliştiriliyor. Farklı ressamlar hakkında kendi buldukları ortak noktaları paylaşan kullanıcılar dünyadaki tüm ressamların ortak noktalarını bulana dek durmayacakmış gibi görünüyor.

Aynı şekilde eğer her figür sakat gibiyse resmin Pablo Picasso'ya ait olduğu belirleniyor.


DontTacoBoutIt'e göre eğer resimdeki figürler uyuşturucu bağımlılarının halüsinasyon sırasında gördüğü hayallere benziyorsa o tablo Salvador Dali'ye ait oluyor.


DontTacoBoutIt'e göre eğer resimdeki Meryem Ana figürü aristokrat burunlu ve dalgalı saçlıysa, arka plan "Yüzüklerin Efendisi" filmindeki gibi bir panoramaya sahipse ve tuhaf bir mavi sis varsa, o tablonun sahibi Leonardo Da Vinci'dir.