Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ramize Erer’e Fransa'dan Yaratıcı Cesaret ödülü

Ramize Erer’e Fransa'dan Yaratıcı Cesaret ödülü

Ramize Erer’e Fransa'dan Yaratıcı Cesaret ödülü31 Ocak 2017 - 01:01
Ünlü karikatürist, dünyanın en büyük çizgi organizasyonu olan Angoulême Komik Festivali'nin 44. yılında Yaratıcı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. Erer ödülü 'Woolf ve Beauvoir'ı bilmeden feminist olan' annesine adadı
'Tehlikeli İlişkiler' başlıklı karikatür serisi ve 'Kötü Kız', 'Tüpçü'  gibi karakterleriyle tanınan çizer Ramize Erer, 44 yıldır gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük çizgi organizasyonu olan Angoulême Komik Festivali’nde 2017 Yaratıcı Cesaret Ödülü’nü kazandı. Erer'in ödülü 'karikatürlerindeki derin ve güçlü feminizm dolayısıyla' aldığı kaydedildi.
 
Erer, Fransa’nın en köklü mizah dergilerinden Fludie Glacial tarafından verilen ödülü alırken, “Virginia Woolf ya da Simone de Beauvoir’i bilmeden feminist olan annem için alıyorum bu ödülü. Hayat onu feminist yapmıştı. Bana verdiği sonsuz özgürlük duygusuyla çizdim bütün karikatürlerimi şimdiye kadar. Yarattığım karakterlerde kadınların arzularından ve kadın sorunlarından bahsettim” dedi. 
1980 yılında GırGır dergisinde başlayan Erer, Cumhuriyet gazetesinde ve sonrasında 13 yıl boyunca her gün Radikal gazetesinde 'Tehlikeli İlişkiler' başlıklı bantı çizdi. Ayrıca merkezi Fransa’da bulunan ve Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Cartooning for Peace kuruluşuyla pek çok ülkede sergilere katıldı. 6 yıl önce kadın mizahçıların çıkardığı Bayan Yanı dergisinin kurucularından biri oldu ve hâlâ Leman’la birlikte bu dergide çizmeyi sürdürüyor.
 
Bugüne kadar 10 binden fazla karikatürü ve öyküsü yayınlanan Ramize Erer'in 'Bir Bıyıksız', 'Eşi Nadide', 'Kötü Kız', 'Tehlikeli İlişkiler', 'Evlilik' ve 'Kız Hikayeleri' adlarında albümleri bulunuyor.