Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Portrelere Çarpan Anılar

Portrelere Çarpan Anılar

Portrelere Çarpan Anılar27 Şubat 2018 - 02:02
Gülfem Kessler, “Anniversary of Memories” sergisi 1 Mart, Perşembe günü RenArt Gallery & Art Consultancy’de sanatseverlerle buluşuyor.

Sanat eğitimini Hollanda Kraliyet Akademisi’nde tamamlayan Kessler, uzun yıllar Hollanda, ardından New York ve Meksika’da yaşadı. Anılarından yola çıkarak ürettiği, son dönem portre ve desen çalışmalarının yer aldığı “Anniversary of Memories”, sanatçının Türkiye’ye döndükten sonra gerçekleştireceği ilk kişisel sergisi.

Gülfem Kessler: “İnsanların bende bıraktığı izler ve yansımalarını resme aktarıyorum; yeni ifadeler yaratıyor ve göremediklerimin keşfine çıkıyorum.”

Renk katmanları arasında kendini gösteren duygular…

Kessler’in portreleri geçmişten taşıdığımız bağlara ve yansıttığı duygulara vurgu yapıyor. Geçmiş veya şimdi, bir anı veya an, hatırlamanın gücü ve ana olan etkisi… Özlem, coşku, tutku, isyan, bütün bu duygular sanatçının renk katmanları arasından kendini gösteriyor.

Gülfem Kessler: “Portreler, resim yapmaya başladığımdan beri kendimi ifade etmekten zevk aldığım şekilsel bir tercih, hatta baş tacım… Çünkü portrelerde insanın bilinç altı ve üstü sonsuz bir çeşitlilik içinde ifade edebiliyorum.”

Gülfem Kessler’in çalışmalarında farkedilen transparan etki, kendi hazırladığı pigment boyaları kullanmasıyla ortaya çıkıyor. Sergide yer alan eserler arasında farklı bir çizgiye sahip dört portre çalışması, sanatçının farklı zaman ve coğrafyalarda başlayıp bitirdiği, New York’tan Urla’daki atölyesine kadar uzanan bir seri.

Göçebe yaşamdan doğan desen çalışmaları…

Yerleşik bir düzene sahip olmadığı için yanında her zaman kağıt, kalem, füzen ve mürekkep ile dolaşmayı tercih eden sanatçı; bulunduğu coğrafyanın zaman ve kültürünü not alır, resimlerine aktarır. Bu göçebe desen çalışmaları da resimlerine parallel olarak insan suretinden etkilenmiştir.

Gülfem Kessler’in “Anniversary of Memories” sergisi, 1 – 31 Mart 2018 tarihleri arasında Nişantaşı’nda yer alan RenArt Gallery & Art Consultancy’de Salı-Cumartesi günleri 11:00 - 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

RenArt Gallery & Art Consultancy:Vişnezade Mah., Hüsrev Gerede Cd. Seyhanlı Apt. 39/A, 34357 Beşiktaş/İstanbul

 

Gülfem Kessler(1966, Ankara)

 

1993 – 1998 yılları arasında Hollanda Kraliyet Akademisi, Resim ve Grafik Bölümü’nde eğitim gören Gülfem Kessler, 1996 – 97 yıllarında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü’nde Özer Kabaş Atölyesi’nde dersler aldı. Mezun olduktan sonra Hollanda, Türkiye, Amerika, Meksika gibi farklı coğrafyalarda yaşayan ve çalışan Kessler, bulunduğu ülkelerde çok sayıda karma sergiye katıldı. İlk kişisel sergisini 1997 yılında Ayşe ve Ercüment Kalmık Vakfı Müzesi’nde gerçekleştiren sanatçı ardından sırasıyla; 1999 yılında Hollanda’da (Fietsenstalling, Lahey), 2000 yılında İstanbul’da (Galeri Dulcinea), 2002 (Moon & Stars Project) ve 2005 (Gallery 75, Sea Cliff) yıllarında New York’da kişisel sergiler açtı. Sanatçı Urla, Barbaros Köyü’nde yaşıyor ve atölyesinde çalışmalarına devam ediyor. Kessler, çevre, doğa ve tarımla ilgili sorunlara dikkat çekmeyi hedefleyen ve 2018 yılında gerçekletirilecek Barbaros Oyuk (korkuluk) Festivali’nin kurucularından da biri ve sanat koordinatörü.