Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Pop dünyasının sanat hali

Pop dünyasının sanat hali

Pop dünyasının sanat hali25 Kasım 2015 - 10:11
Pera Müzesi, 7 Şubat 2016'ya kadar iki sergiye ev sahipliği yapacak. Müzenin ilk kapsamlı video sergisi 'Bu Bir Aşk Şarkısı Değil' ve Osmanlı'dan Cumhuriyet'e nü resimlere yer veren 'Üryan, Çıplak, Nü'
FİSUN YALÇINKAYA
 
Tepebaşı'nda yer alan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 10. yaşını kutladığı bu yıl tarihinde ilk kez kapsamlı bir video sergisini ağırlıyor. 1960’lardan günümüze pop müziğin görsel sanatlarla ilişkisini araştıran sergi, müzisyenlerle iş birliği yapan güncel sanatçılardan sanat eğitimi almış müzisyen kuşağa kadar pek çok isme değiniyor. ‘Bu Bir Aşk Şarkısı Değil: Video Sanatı ve Pop Müzik İlişkisi’ başlığını taşıyan sergi, ismini Public Image Limited’ın aynı adlı şarkısından alıyor. Bugünden itibaren 7 Şubat 2016’ya dek ziyaret edilebilecek sergide aralarında Nam June Paik, Andy Warhol, Yayoi Kusama, Vito Acconci ve John Baldessari gibi öncü video sanatçılarının da bulunduğu 28 sanatçının eserleri yer alıyor. Küratörlüğünü Javier Panera’nın üstlendiği sergi, 'Pop İçinde Sanat / Sanat İçinde Pop’, ‘Histeri ve Din’, ‘Rock ve Kavramsal Sanat / ‘Müzisyen olmayanlar’ ile ‘sanatçı olmayanlar’ karşı karşıya’, ‘Rock ve İkizi / Bir ‘alet çantası’ olarak pop müzik’ ve ‘Dans Müziği Politikaları’ başlıklı beş bölümden oluşuyor. Tamamını gezip tüm videoları izlemenin neredeyse yedi saat sürdüğü sergi, Pera Müzesi’nin dört ve beşinci katlarına yayılıyor. Küratör Panera, serginin amacının görsel sanatlarla müziğin nasıl bir araya geldiği, videolarda pop müziğin ilişkisinin özellikle son yüzyılda nasıl geliştiğinin araştırılması olduğunu söylüyor. Basın toplantısında Türkiye’de bu sergiye yer vermekten duyduğu mutluluğu dile getirirken Anadolu Rock akımının hayranı olduğunu da sözlerine ekleyen küratör Panera ile meraklıları için bu akşam 19.00’da Pera Müzesi oditoryumunda ücretsiz bir söyleşi de düzenlenecek. Sergi kapsamında bir de eğitim programı var. Pera Eğitim, 5 Aralık 2015 - 17 Ocak 2016 tarihleri arasında, ‘Müziğe Kulak Ver’ adlı bir eğitim programı yapılacak.
 
Hamit Görele, 'Nü'.
 
 
20. yüzyıl başından bugüne ‘çıplak’lar
 
Model bulup çizmekten, yer bulup sergilemeye Türkiye’de görsel sanatların en dertli konularından biri olan çıplak, nü ya da üryan resimler Pera Müzesi’nin üçüncü katına yayılan, 7 Şubat 2016’ya dek sürecek ‘Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü’ sergisinde gün yüzüne çıkıyor. Sergi, Osmanlı’nın son yılları ilr Cumhuriyet’in ilk döneminde 47 sanatçının elinden çıkma 150’ye yakın nü eseri sergileyerek bugüne dek Türkiye’de düzenlenmiş en cesur teşhirlerden birine imza atıyor. Sergi salonunun girişinde izleyiciyi karşılayan Özlem Şimşek’e ait 2012 tarihli ‘Uzanan Kadın (Halil Paşa’dan Sonra)’ adlı video ise bu tarihi sergi ve günümüz arasında köprü görevi görüyor. Sergide özel koleksiyonlardan derlenen çalışmalar sanat tarihçisi, akademisyen Ahu Antmen küratörlüğünde bir araya getirilmiş. Ancak sergi yalnız Antmen’in değil, aramızdan ayrılan iki ismin katkılarıyla, onlara ithafen düzenleniyor. Müzenin kuruluşuna katkıda bulunan 2007’de vefat eden yazar, çevirmen Samih Rifat ve geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan, serginin bilimsel hazırlık sürecine katkıda bulunan sanat tarihçisi Prof. Dr. Semra Germaner’e adanan sergi, bu yönüyle de ayrı bir önem taşıyor.