Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Picasso'nun duvar resimleri tehdit altında

Picasso'nun duvar resimleri tehdit altında

Picasso'nun duvar resimleri tehdit altında15 Ocak 2013 - 02:01 | Norveç hükümet kompleksi Y blokunun üstünde yer alan, 1970 tarihli "Balıkçı" isimli duvar resmi.
2011 Temmuz'undaki terörist saldırıda ağır zarar gören hükümet binalarını süsleyen duvar resimleri, binaların yıkılması tehlikesiyle karşı karşıya
Picasso'nun anıtsal boyuttaki ilk duvar resimleri, yıkım tehdidi altında. Ünlü ressamın 1950'lerin sonları ile 1970'lerin başı arasında Oslo'daki hükümet binalarına yaptığı dev beton duvar resimleri, 2011 Temmuz'unda Anders Behring Breivik'in düzenlediği terör saldırılarında ağır zarar gören binaların üzerinde bulunuyor ve Norveç hükümeti, Modernist tarzdaki binaların yıkılıp yıkılmaması üzerine karar vermeye çalışıyor.

Norveç Kültürel Miras Müdürlüğü Başkanı Jørn Holme, "Eğer binalar yıkılırsa ve duvar resimleri yeni binalara entegre edilir yahut yeni bir alana taşınırsa, bu eserler artık Picasso'nun onları yarattığı biçimlerini kaybedecek," yorumunu yaptı.

22 Temmuz 2011'deki saldırıdan sonra, Devlet İdaresi, Reform ve Kilise İşleri Bakanı Rigmor Aasrud, kamuoyuna binaları yıkmanın daha iyi olup olmayacağını sormuştu. Holme ve daha birçokları bu soruyu Aasrud'un binaları yıkmayı düşündüğü şeklinde yorumlamıştı.

1950'ler ve 60'larda inşa edilmiş olan binalarda, Norveç'te İkinci Dünya Savaşı sonrasında popüler olan breş (köşeli yığışım) kullanılmıştı. Daha sonrda Picasso binaların içinde ve dışında yer alacak beş duvar resminin skeçlerini çizdi. Duvar resimlerinden en büyüğü, 1970'te yapılan ve bir blokun dış cephesinde bulunan "Balıkçı". Aralarında Inger Sitter, Kai Fjell ve Carl Nesjar'ın da bulunduğu Norveçli sanatçılar da hükümet binaları için çalışmalara imza atmışlardı.

Picasso'nun tasarladığı, Carl Nesjar'ın esere aktardığı, Barcelona'da bulunan ünlü "El fris del Gegants" (Devler freski).


Kültürel Miras Müdürlüğü'nden Leif Anker, Norveçli sanatçı Nesjar'ın Picasso'nun çizimlerini binalara aktardığını belirterek, "Picasso ilk kez breşle çalışıyordu. Oslo'daki projesi olmadan, Barcelona ve Stockholm'deki benzer çalışmalarını büyük ihtimalle gerçekleştiremezdi," açıklamasında bulundu. "Sanat, mimari ve kullanılan materyalin tümü, hükümet kompleksini benzersiz ve orijinal bir sanat eseri haline getiriyor. Bu yüzden tüm binaların bir arada korunması önemli."