Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Pera yeni yıla 2 sergiyle başlıyor

Pera yeni yıla 2 sergiyle başlıyor

Pera yeni yıla 2 sergiyle başlıyor26 Ocak 2013 - 12:01 | Pera Müzesi'nde düzenlenen sergideki Nickolas Muray fotoğrafları arasında Frida Kahlo'nun özel bir yeri var. Fotoğraf: Barış Can Karaman
Nickolas Muray ve Ürdün Ulusal Güzel Sanatlar Galerisi eserleri Pera'daYASEMİN BAY

Suna ve İnan Kıraç Vakfı, 2013’e iki yeni sergiyle başlıyor. Sergilerden ilki 1920’lerde New York’taki en başarılı moda ve portre fotoğrafçısı olan Macar asıllı Nickolas Muray’ın 92 yapıtından oluşan “Nickolas Murray: Bir Fotoğrafçının Hikayesi”. İkinci sergi “Çöl ve Deniz Arasında” ise Ürdün Ulusal Güzel Sanatlar Galerisi’nden bir seçki sunuyor izleyiciye.

Her iki sergi için önceki gün düzenlenen basın toplantısında konuşan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol “Çöl ve Deniz Arasında” adlı sergide 44 sanatçının 52 yapıtının yer aldığını söyledi: “Bu sergide Cezayir, Fas, Filistin, Libya, Lübnan, Mısır, Suriye, Tunus ve Ürdün gibi Akdeniz’deki Arap ülkelerinin modern ve çağdaş sanat yapıtları ilk kez bir araya getirildi. Sergi Ürdün Ulusal Güzel Sanatlar Galerisi’nin kurucusu ve Ürdün Kraliyet Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Prenses Wijdan Bnt Fawaz Al-Hashemi ile galerinin genel müdürü ve serginin küratörü Dr. Khalid Khreis’in gayretleriyle gerçekleştirildi.”

Frida Kahlo'nun büyük aşkı

Nickolas Murray'in
objektifinden
Marilyn Monroe
Birol, Nickolas Muray’a dair ise “Bu sergi, 1913 yılında, 21 yaşında, cebinde 25 dolar ve 50 kelime İngilizcesiyle Amerika’ya gelen, 29 yaşında Vanity Fair dergisiyle anlaşmadan sonra o yılların en başarılı şöhret ve moda fotoğrafçısı olan Muray’ın öyküsü” dedi. Muray’ı sıra dışı ve yenilikçi bir fotoğrafçı olarak tanımlayan Birol sergide sanatçının Frida Kahlo ile büyük aşk yaşadığını ve Kahlo’nun en güzel fotoğraflarını çektiğini söyledi.

Nickolas Muray’ın 162 fotoğrafının yer aldığı serginin küratörü Saloman Grimberg. Sergide Muray’ın Amerikan reklam sektöründe büyük ün kazandığı Lucky Strike, Coca Cola, General Foods gibi markalara ait ilk renkli fotoğrafları, John Crawford, Marlene Dietrich, Douglas Fairbanks Jr., Greta Garbo, Jean Harlow, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Claude Monet ve büyük aşkı Frida Kahlo’nun da aralarında yer aldığı ünlülerin portreleri yer alıyor.

"Çöl ve Deniz Arasında" sergisinde Fahrünnisa Zeid'in eserleri de bulunuyor. Fotoğraf: Barış Can Karaman
21 Nisan'a kadar Pera'da

“Çöl ve Deniz Arasında” ise Ortadoğu’nun en önemli koleksiyonlarından birine sahip olan Ürdün Ulusal Güzel Sanatlar Galerisi’nden seçilen ve Akdeniz kıyısındaki Arap ülkelerinden farklı kuşaklardaki 44 sanatçıyı içinde barındıran bir sergi. Her iki sergi 21 Nisan’a kadar izlenebilecek.

Serginin önceki gece düzenlenen açılışına Ürdün Kraliyet Güzel Sanatlar Derneği kurucusu Prenses Wijdan Bint Fawaz Al-Hashemi, Nickolas Muray'ın oğlu Chris Muray, İnan Kıraç, Nuri Çolakoğlu, Nuran Atasoy, Haldun Dostoglu'nun da aralarında bulunduğu pek çok isim katıldılar.