Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Osmanlı'dan kadın kartpostalları

Osmanlı'dan kadın kartpostalları

Osmanlı'dan kadın kartpostalları10 Mart 2015 - 03:03
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde açılan 'Osmanlı'dan Cumhuriyete Kadınlar' sergisi, 19. YY'ın sonundan 20. YY'ın başına kadın portrelerini kartpostallar üzerinden aktarıyor
1880-1930 arası dönemde basılan kartpostallar ile Osmanlı Devleti'nde Müslüman, Musevi ve Hıristiyan kadınların hayatına ışık tutan 'Osmanlı'dan Cumhuriyete Kadınlar' sergisi, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde açıldı.
 
Geçtiğimiz sene Notre Dame de Sion Lisesi desteğiyle Bleu autour Yayınevi tarafından basılan 'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Kadınlar' kitabında önce tarihçi ve Oryantalizm uzmanı Christine Peltre, kendi yorumlarını, gezginlerin anlattıklarını ve aynı dönemden başka tasvirleri de kullanarak, 200 kadın portresini bir bağlama oturtuyor. Sonrasında da gazeteci-yazar Liz Behmoaras çağdaş Türkiye'nin kuruluşundan günümüze, kadınların özgürleşme öyküsünü ele almaktadır.
 
Suriyeli ipek işlemecileri.
 
Sergi, kitaba paralel olarak 1880-1930 yılları arasında altın çağını yaşayan kartpostallar ile önce Osmanlı, ardından Türkiye toplumunda kadınların içinde bulunduğu koşulları yansıtmaya yönelik bir adım. Sergide esas olarak Pierre de Gigord'un koleksiyonundan yararlanılsa da, Notre Dame de Sion Lisesi’nin arşivindeki resimler de kullanılmış. Bunlara dönemin karikatürleri ve mecmua makaleleri de eklenmiş.
 
Hem kamu alanı hem özel hayat
 
Sergi, gerek kamu alanında gerekse mahrem alanda olmak üzere, 200'den fazla kadın portresini bir araya getiriyor.