Osman Hamdi'nin gizli başyapıtı müzayedede
02 Şubat 2016 - 04:02Geçen yıl bir Antik A.Ş. müzayedesinde satışa çıkması planlanan ancak mirasçıların anlaşamaması sebebiyle satıştan çekilen 1882 tarihli 'Cami Önü', bahar müzayedesinde yer alacak
Türkiye sanat tarihinin büyük ismi Osman Hamdi Bey'in 1882 yılında yaptığı ve neredeyse günümüze dek gizli kalan 'Cami Önü' tablosu, yeniden müzayedeye çıkıyor.
Geçen yıl 24 Mayıs'taki Antik A.Ş. tarafından yapılacak müzayedeye çıkarılmadan önce, yakınlarının miras hakkı iddiasıyla mahkemeye başvuru yapmasının ardıdan satıştan çekilen tablonun tekrar satışa çıkacağı duyuruldu. Antik A.Ş.'den yapılan açıklamada, "Osman Hamdi Bey imzalı tablo için mahkeme, eserin Antik A.Ş. müzayedesinde satışa sunulmasına karar verdi," ifadeleri yer aldı. Antik A.Ş. Müzayede Evi'nin yaptığı açıklamaya göre, eser bahar müzayedesinde satışta olacak.
'Kaplumbağa Terbiyecisi'nden sonra en büyük eser
Bugüne kadar satışa sunulan en önemli Osman Hamdi Bey eserlerinden biri olarak gösterilen 'Cami Önü' konulu eser tuval üzerine yağlıboya, imzalı ve 1882 tarihli. Osman Hamdi Bey’in Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane’yi (bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) kurduğu yıl olan 1882’de tamamladığı eser, eski Gebze Belediye Başkanı Mustafa Zeki Bey koleksiyonundan günümüze gelmiş. Müzayede evinin verdiği bilgiye göre, hiçbir yerde sergilenmeyen tablo, aile tarafından evde bir örtünün altında saklanmış ve eve gelen davetliler dahi eseri görmemiş.
‘Cami Önü’ adlı eser, Osman Hamdi Bey’in sıkça resmettiği camii önü konulu eserlerinden biri. Eserde, Bursa’daki Yeşil Camii önündeki 16 insan ve bir köpek olmak üzere 17 figürü ustaca betimleyen Osman Hamdi Bey, Osmanlı mimarisinin ince işçiliği ve süslemelerdeki detaycılığını gösteriyor. Eser, Osmanlı günlük yaşamına dair bir belge niteliğinde.
Müzayedeyi yönetecek Turgay Artam, başyapıt eserin gün ışığına çıkarak satışa sunulmasının Türk resim sanatı için büyük önem taşıdığını söylüyor. Tuval üzerine yağlıboya eser 185 x 100 cm ebatları ile Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi’ adlı tablosundan sonra bilinen en büyük Osman Hamdi Bey eserlerinden biri. Eser 10 milyon TL'den satışa çıkacak. 'Cami Önü', bugüne dek Türkiye'de bu fiyata satışa çıkan en pahalı Osman Hamdi Bey tablosu olma özelliği taşıyor.
Rekorların ressamı
Osman Hamdi Bey’in ilk ve en dikkat çekici rekoru Antik A. Ş.’den satışa çıkan, Pera Müzesi’nin 2004’te, o dönemin rakamlarıyla 5.5 milyon liraya (o tarihteki ABD doları karşılığı 3.9 milyon dolar) satın aldığı ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosuydu.
2008’de Londra’da satılan ‘İstanbul Hanımefendisi’ tablosu ise 6.5 milyon dolarla rekor kırdı. 2012’de Sotheby’s ‘Kuran Okuyan Adam’ isimli eserini 3 milyon sterlin'e satmış, aynı yıl Antik A.Ş. müzayedesinde ‘Vazo Yerleştiren Kız’ konulu tablo 3.2 milyon liraya satılmıştı.