Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Ortak deneyimimiz göçmenlik

Ortak deneyimimiz göçmenlik

Ortak deneyimimiz göçmenlik17 Ekim 2016 - 11:10 | Bellini'nin 'II. Mehmed' portresinin gizemlerine odaklanacak serginin küratörü Emre Zeytinoğlu.
ARTİST / Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı 26. yılında sanatseverleri bağımsız projeler, galeriler ve genç sanatçılarla buluşturacak. Onur sanatçısı Gülsün Karamustafa olan fuarda bu yıl çok sayıda küratörle sergiler düzenleniyor ve katılımcılar geçmiş yıllardan farklı olacağını vurguluyor
FİSUN YALÇINKAYA
 
Beylikdüzü'nde bulunmasından dolayı 'İstanbul'un uzaktaki sanat fuarı' olarak ünlense de ARTİST / Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, kitap fuarıyla birlikte her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. 25 galeriyi ağırlayacak olan fuar, bu yıl 26. kez TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, Beylikdüzü’nde, 12-20 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek. Önceki gün Cezayir'de düzenlenen bir basın toplantısıyla projeleri tanıtılan fuarın katılımcıları bu yıl kalabalık sergileriyle ve sanatçıların çeşitliliğiyle geçmiş yıllardan daha farklı bir fuarın izleyiciyi beklediğini vurguladılar.
 
Fuarın bu yıl en öne çıkan kısmı 'Umulmadık Topraklar' isimli, çok küratörlü geniş bir sergi, panel ve performanslar dizisi olacak. 'Ortak deneyimimiz göçmenlik üzerine düşünmeye' davet eden etkinlik galerileri, bağımsız sanatçı gruplarını, küratöryal sergileri, performansları, atölye çalışmalarını, bu yılın konusu ile ilgili çalışan çeşitli sivil toplum kuruluşlarını ve toplumsal hareketleri bir araya getiriyor. Emre Zeytinoğlu, Barış Seyitvan, Ezgi Bakçay, Rahmi Öğdül, İpek Çankaya, Rafet Arslan'ın aralarında bulunduğu küratör ve katılımcılar göç üzerine farklı düşüncelerin kapılarını açıyor. Örneğin Rafet Aslan küratörlüğünü üstlendiği sergisinde toplumla ilişki kurmakta zorlanan bireylerin sürgün halini inceliyor. Emre Zeytinoğlu ise küratörü olduğu sergide tarihi bir hikayeyi gündeme taşıyor ve 'Bellini II. Mehmet'in portresini nasıl yaptı?' diye soruyor.
 
Bu kısma aynı zamanda Nalan Yırtmaç Fanzin Atölyesi ile, Murat Akdağ, Hakan Kökcü ve Fethi Arda Ergül performanslarıyla katılıyor. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Başkanı Marek Bartelik’in de katılacağı panel programını ise Ayşegül Oğuz ve Çiğdem Zeytin hazırlıyor. 
Her yıl genç sanatçılara destek vermek için ayrılan 8. Salonda ise, 30’u aşkın inisiyatif ve grubun yanı sıra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi’nin de içinde olduğu kurumlar yer alacak.
 
Gülsün Karamustafa.
İstanbul Sanat Fuarı’nın, her yıl plastik sanatlara katkıları ve farklı alanlardaki çalışmaları nedeniyle verilen onur ödülleri de sahiplerini buldu. Çağdaş sanatlara önemli katkıları nedeniyle Sanatçı Onur Ödülü Gülsün Karamustafa’ya verilirken Sanatsever Kurum Onur Ödülü ise Summart Sanat Merkezi’ne verildi. Ödüller 14 Kasım 2016 Pazartesi günü düzenlenecek geleneksel TÜYAP Onur Yemeği’nde sahipleriyle buluşacak. Bu kapsamda Gülsün Karamustafa için ayrılacak alanda 'Sineması' adlı bölümde sanatçının çeşitli dönemlerde gerçekleştirdiği video işlerinden bir seçki gösterilecek. Aynı zamanda 'Kağıt Üzerinde Gülsün Karamustafa' başlıklı belge-sergide, sanatçı ve işleri için gerçekleştirilmiş, afiş, billboard, katalog, davetiye gibi görsel iletişim tasarımı öğeleri; sanatçının yaptığı kitap-dergi kapakları, illüstrasyonlar, belirlenmiş bir küratoryal konsept kapsamında izleyicilerle buluşacak.