Milliyet Sanat
Milliyet Sanat » Haberler » Plastik Sanatlar » Oliver Ressler mülteciler için İstanbul’da

Oliver Ressler mülteciler için İstanbul’da

Oliver Ressler mülteciler için İstanbul’da25 Kasım 2016 - 12:11 | 'The economy is wounded - let it die!' (Ekonomi yaralı - bırakın ölsün!), 2016.
Avusturyalı sanatçı Oliver Ressler, 'Kim Kimi Güverteden Atar?' sergisiyle 15 Ocak'a kadar Salt Galata'da
NERGİS FIRTINA
 
Avusturyalı sanatçı Oliver Ressler, 2005 yılında Platform Garanti’deki 'İdeal Toplum Kendini Yaratır' sunumundan sonra ‘Kim Kimi Güverteden Atar?’ sergisi için tekrar İstanbul’da. Salt Galata’da 15 Ocak 2017'ye dek görülebilecek olan ve sanatçının son 12 yılda ürettiği eserlerden oluşan sergi göç, sınırlar, yurttaşlık, sermaye, ekonomi ve mülteci sorunlarını irdeliyor. Önceki gün Salt Galata’da yapılan basın toplantısında mülteci sorunlarına da değinen sanatçı bu durumu ‘There are no Syrian Refugees in Turkey’ ('Türkiye’de Suriyeli Mülteci Yok') film çalışmasıyla inceliyor. Sanatçının 2016 yazında İstanbul’da ürettiği filmde Arapça söyleşiler veren mülteciler, Türkiye’de sadece 'misafir' olduklarını ve Avrupa’nın kendilerine isteksizce kapılarını açtığından bahsediyor. Sanatçı filmin yanı sıra, ‘Emergency Turned Upside Down’ ('Acil Durum Tepetaklak') ve ‘Stranded’ ('Kıyıya Vurmuş') isimli çalışmalarıyla da ziyaretçilerin, mülteci sorunlarına farklı açılardan bakmasını sağlıyor. 
Sanatçının, İtalyan yazar Dario Azzellini ile ortak üretimi olan üç kanallı video enstalasyonu ‘Occupy, Resist, Produce’ ('İşgal Et, Diren, Üret') ise, gelecek için daha geçerli sayılabilecek ekonomi modellerine odaklanıyor. Ayrıca kapitalist düzeni bankacılık terimi üzerinden eleştiren ‘Too big to fail’ ('İflas için çok büyük') adlı eser, sergi mekânın dışında biri Kızıltoprak diğeri de Dolmabahçe’de olmak üzere iki büyük açık hava panosunda sergi tarihi boyunca yer alacak.